Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Psychologie vedra

foto Matěj Stránský • Autor: Respekt
foto Matěj Stránský • Autor: Respekt

Momentálně se toho moc nenosí, pokud možno nic. Jediné, o co svět projevoval v minulých horkých dnech zájem, byla psychologie vedra. Seznamme se s poznatky této vědní disciplíny, které je plný internet. Protože se nedalo dělat nic moc jiného než sedět za žaluziemi a koukat do počítače, stali jsme se na tuto problematiku experty.

Pěkný příspěvek přinesla blogerka New Yorkeru Maria Konniková. Pilně dokazuje, že vedro způsobuje lenost. Podle výzkumu trávení času (American Time Use Survey 2008) v deštivých dnech lidé pracují v průměru o třicet minut déle než ve slunných. Další již klasický výzkum z roku 1994 říká, že horko zatemňuje úsudek – sto dvacet studentů se výzkumníci snažili přesvědčit slabými a silnými argumenty. Za chladného dne to studenti rozlišovali, za vedra byli líní přemýšlet a bylo jim to jedno. Toto jsme ověřili experimentálně tak, že jsme na pět minut vytáhli rolety. Schopnost přemýšlet zmizela a prozatím se nevrátila. Doufáme v příchod chladnějších dní.

Další zajímavou otázkou je vliv vedra na štěstí. Lidé deklarují vyšší spokojenost se svým životem, když jsou dni teplejší a delší. Ovšem jak dokazuje nová studie ekonomky Marie Connollyové, ve dnech, kdy teplota vystoupala nad 32 stupňů Celsia, jde spokojenost dolů tak prudce jako v případě rozvodu či ovdovění.

A dále: během vedra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].