Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Přispějte

Spotřebitelé pořádají sbírky na věci, které si přejí vyrobit. Změní crowdfunding svět designu?

Je to legitimní způsob, jak obrat kamarády o peníze,“ říká David Skála. Myslí to sice jako vtip, je to ale docela přesná definice pojmu crowdfunding. To je, jak známo, nový způsob shánění peněz, při němž člověk požádá své příznivce, aby se složili na nějaký jeho projekt prostřednictvím internetové sbírky.

Projekt Davida Skály a jeho přátel nese název Containall, je to starý nákladní kontejner přestavěný na bar a galerii – a peníze se vybíraly na crowdfundingovém portálu Hithit.com. Celkem tak získali 88 030 korun. Přidali finance z dalších zdrojů a výsledek je od minulého úterý k vidění na pražské Kampě. Bývalé parkoviště se proměnilo v živé zákoutí, v kontejneru-baru se čepovalo pivo, a kdo poslal přes internet alespoň sto korun, měl nárok na jedno zdarma.

66 R31 cudlin • Autor: Respekt
66 R31 cudlin • Autor: Respekt

Tento pouliční večírek byl vlastně trochu svátkem crowdfundingu – vybrané peníze pokryly jen část nákladů, ale byl to prý docela snadno získaný příspěvek. Crowdfunding je totiž efektivní a jednoduchý model. V Česku funguje zhruba rok a za tu dobu se na zdejších serverech vybralo několik milionů korun. Zatím většinou na hudbu a film, se kterými se začínalo také ve světě. Teď se však i do Česka pomalu dostává další trend z globálních crowdfundingových adres, jako je Kickstarter nebo Indiegogo, peníze lze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].