Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Přestřelka v newsroomu: Jak případ Ištvan změnil Česko?

Břešťan, Leschtina, Šídlo, Švehla, Tabery

Robert Břešťan (komentátor týdeníku EKONOM), JIŘÍ LESCHTINA, JINDŘICH ŠÍDLO (komentátoři HN), MAREK ŠVEHLA, ERIK TABERY (Respekt)  v newsroomu vydavatelství Economia 

Jindřich Šídlo: Jen ho ještě o něco víc rozdělil. A vzhledem k poslednímu vývoji se trochu obávám, že z toho není moc cesta ven.

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Erik Tabery:

Podle mě ho stále mění, a to zásadně. Politici si budou, ať už to dopadne jakkoli, dávat větší pozor. Veřejnost také dala najevo, že co politici považují za normu, ona odmítá. Špatný konec by byl, kdyby to zcela vyšumělo. Ale i tak už naštěstí není cesty zpět.

Jiří Leschtina: Vytáhl problém politických trafik z přítmí kuloárů a ostře ho nasvítil. A pokud se například Rusnokova vláda odhodlá k „noci dlouhých nožů“ v dozorčích radách (polo)státních podniků, každý příchozí člen, pokud to bude politická persona, bude mít na čele identifikační známku trafikanta.

Jindřich Šídlo: Potenciálně ovšem taky otevřel nekonečně velké hřiště, na němž si lze libovolně vybírat „pachatele“. Jak účelové to může být, si nemusíme vyprávět. Respekt případy zdivočelé policie a státního zastupitelství popsal myslím dost.

Jiří Leschtina: Zdivočelá policie, co to vlastně je? Mluvit o zdivočelé policii (nebo jak zase jiní říkají spiknutí státních zástupců) v zemi, v níž za posledních dvacet let nebyl dotažen k rozsudku jediný politicky citlivý případ, mi připadá docela přepych.

Marek Švehla: Zdivočelá policie může být i ta, kde se nic nevyšetří. Kde například není možné do centrální evidence napsat, že se vyšetřují potentáti. Jinak souhlasím, že se změní pohled na trafiky. Sice nezmizí, začnou se ale omezovat. Kauza mění i ODS – evidentně jí došlo, že nesmí pustit státní zástupce ze svého vlivu. Proto by ODS měla zůstat v opozici tak dlouho, dokud bude říkat věci, jaké dnes na adresu státního zástupce Ištvana říká.

Erik Tabery: Zdivočet může cokoli, ale počkal bych si na důkaz, že se tak opravdu stalo. Možná že téhle zemi nejvíce škodí to, že se tu automaticky dopředu počítá s tím, že politici, soudy, policisté, novináři… jsou někým stále řízeni a chtějí škodit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Robert Břešťan:

 Problém trafik a politiků ve vedení státních a polostátních firem a v jiných funkcích nikdy v žádném přítmí či kuloárech nebyl. Jen byla kritika politikům srdečně jedno. To, že už současné události mají dopady, dokazuje stažení nominace Miloslava Vlčka do ÚOOÚ. Trafiky jako takové ale nezmizí. A vydávat právní názor, s nímž se ztotožní jeden soud, ale druhý ne, za zdivočení, to mi přijde docela divočina.

Jiří Leschtina: Ištvan taky mění pohled na vysokého úředníka. Stává se příkladem odhodlaného zástupce státu, který kráčí za svým cílem, ať mu spílá nebo klade překážky kdokoli. Jen si kladu otázku, co se stane, když Janouška s Rittigem nepošle před soud. Co to udělá s ním, se společností, která žije v očekávání kmotřích hlav?

Jindřich Šídlo: Netvrdím, že už policie a státní zástupci zdivočeli. Jen preventivně varuju, aby se to nestalo. Pokud se podíváte na ten monstrzačátek se zásahem na Úřadu vlády a po Praze, a po měsíci to porovnáte s výsledky, máte snad dojem, že se vše vyvíjí úplně bez problémů? Já ne.

Ivo Ištvan • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Ivo Ištvan • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Robert Břešťan:

Je fakt, že nám z toho zůstává jen nešťastný Nečas a stíhaná Nagyová (a pánové Boček a Páleník). Což po tom obrovském vzrušení, které zásah vyvolal – zejména směrem ke kmotrům –, je extrémně málo.

Erik Tabery: Málo je to teď, ale vyšetřování pokračuje. Pokud na samém konci nepřijde obvinění kmotrů, pak to bude skutečně na zásadní debatu o smyslu té akce, respektive o smyslu jejího rozsahu. Ale na závěry je moc brzy.

Marek Švehla: Zloději taky nezmizí jen proto, že začneme potírat krádeže. Velmi pravděpodobně se jejich počet ale sníží. Podobně to čekám u trafik. A zásluhu na tom bude mít i Ištvan s jeho boys.

Jindřich Šídlo: Otázka ale stále je, zda to je úkol trestního práva. Já si to nemyslím.

Marek Švehla: To není. Říkám to jen jako vedlejší efekt celého případu.

Jindřich Šídlo: To asi ano, ale jaká za to bude cena.

Jiří Leschtina: Každopádně pokud v nějaké rozumné době nepřinese Ištvan ty hlavy, bude to nejen na zásadní debatu, ale hlavně na jeho pád. A myslím, že paní doktorka Bradáčová za něj slzy krokodýlí ronit nebude.

Marek Švehla: Proč by to mělo být na jeho pád? Ištvan šetřil zakázky Janouška a Rittiga, přitom narazil na podezření z trestného činu, a tak začal konat (netvrdím, že ideálně). Nejvyšší soud případ předčasně zastavil. Proč by mělo Ištvanovo přežití záviset na chycení Janouška?

Jiří Leschtina: Protože Ištvanův lov na kmotry se stal už veřejnou story. Je do něj investováno spousta úsilí i nadějí. A v případě, že vyšetřování skončí ve slepé uličce, vyzní do ztracena, může se Ištvan stát obětí zklamaných nadějí, respektive těch, kdo jich šikovně využijí.

sidlo • Autor: Respekt
sidlo • Autor: Respekt

Jindřich Šídlo: 

Mám návrh, nemohli bychom těmhle lidem říkat nějak jinak než „kmotři“? Kmotr je Marlon Brando, jde z něj hrůza, ale i jakási vznešenost, nebo jak to říct. Tohle jsou prostě jen příživníci, profesionální kamarádi, jak mi napsal někdo na Facebooku, žádní kmotři, žádní „lobbisté“.

Marek Švehla: Třeba na Pavla Dlouhého to ale sedí. Ten od Branda vyloženě opisoval. Svědci mi vyprávěli, že svého času se s Martinem Kubou vítal i polibky na tváře.

Jindřich Šídlo: Jasně, ale to spíš vypadá jako parodie…

Jiří Leschtina: Janoušek sám sebe nazval politickým podnikatelem. Když to lehce posunem například do polohy politický kšeftař, je takové výrazivo pro potřeby seriózního komentáře docela použitelné.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Marek Švehla: 

Ještě k Jiřímu - začal by pak nějaký státní zástupce cokoli vyšetřovat, kdyby se v případě neúspěchu musel stát předmětem „zásadní debaty“ a dokonce odejít? Vazby schválil soudce, měl by se tedy předmětem debaty stát i on? A kdyby nešli Fuksa a spol. do vazby, byl by kolem toho takový rozruch? Kdyby udělal Ištvan zjevný přehmat, tak ano, ale tady – alespoň podle ohlasu znalců – postupoval sporně, ale v rámci pravidel. Jeho odchod by jen posílil pocit, že se tu nedá nic vyšetřit.

Erik Tabery: Každý státní zástupce má neúspěšné kauzy, kdyby po každém neúspěchu museli odejít, nikdo nám nezůstane. 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jiří Leschtina: 

Eriku a Marku - ale tahle kauza není jako každá jiná, i včetně těch politických, a pomalu už přerůstá sama sebe. Vyvolává takovouto zvláštní atmosféru, emoce, ne nepodobné těm, jaké jsme zažili například při televizní krizi. Já si vůbec nemyslím, že v případě neúspěchu by měl Ištvan padnout. Chtěl jsem spíš zdůraznit, že ty tlaky budou obrovské. Ale argumenty, které snášíte proti tomu, jsou pádné. Zvlášť ten, že důsledně postupuje v rámci pravidel. Přidal bych: nemá nad sebou Veseckou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2013 pod titulkem Přestřelka v newsroomu: Jak případ Ištvan změnil Česko?