Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vždy extrémně po svém

Architekt Winy Maas nabízí radikální pohled na domy a město. Co si z něj lze vzít?

45 kultura maas02 cudlin R27 2013 • Autor: Respekt
45 kultura maas02 cudlin R27 2013 • Autor: Respekt

Ve městě Schijndel na severu Nizozemska panuje pozdvižení. Na starém náměstí právě vyrostl dům. Ovšem jaký: trochu připomíná místní tradiční statky, masivní cihlové domy s muškáty v oknech. Jenže je, jako by ho někdo nafouknul, dvakrát větší a vyšší než vesnická stavení. A kromě toho je celý ze skla, cihly a muškáty jsou na něm jenom natištěné a uvnitř jsou obchody a kavárny. Celé to vypadá, že si z dobrých občanů provinčního maloměsta někdo dělá legraci.

A po pravdě řečeno, je to trochu pravda. Tím někým je architekt Winy Maas, zdejší rodák, světová celebrita, provokatér a ironik. Předminulý týden přijel do Prahy a na konferenci reSITE v pražském centru DOX měl přednášku, kde představil mimo jiné svoji novou skleněnou farmu. „Každému je to divné, zároveň ale velmi známé. Každopádně to lidi fascinuje a to je dobře,“ říká architekt.

45 kultura maas04 varianta02 mvrdv nl R27 2013 • Autor: Respekt
45 kultura maas04 varianta02 mvrdv nl R27 2013 • Autor: Respekt

Projekty, které dělá se svým ateliérem MVRDV, jsou zpravidla trochu divné a hodně fascinující. Patří mezi ně krajina naskládaná do šesti pater nad sebou, v jednom patře les, v dalším písečné duny, což byl nizozemský pavilon na EXPO 2000v Hannoveru. Dále obytný dům, který má v sobě velkou dutinu s tržnicí. Další jejich projekty existují jen na papíře: věžákový prasečinec, kde by se na relativně malé ploše dala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].