Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Němcová for premier(ka)

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Málokterý týden toho přinesl tolik jako ten minulý. Premiér Petr Nečas podal demisi a s ním i celá vláda. Dále probíhá vyšetřování možných politických úplatků, zneužívání pravomocí, nelegálního využití Vojenského zpravodajství atd. Rozhořela se také vášnivá debata, jestli policie svoji aktivitu nepřehání, a pochopitelně se rozběhla též jednání na politické scéně, jak nastalou situaci řešit.

Vše je otevřené, jediným jasným výsledkem minulého týdne tak je, že ODS nominovala na post předsedkyně vlády Miroslavu Němcovou. Pokud ji Miloš Zeman pověří sestavením kabinetu a Němcová získá důvěru v parlamentu, bude první ženou v čele české vlády. Důležité je ale slovo „pokud“, protože nic není jisté. Za stávající situace není důležitá jen většina ve sněmovně, ale také politické okolnosti. Prezident, opozice, ale i vládní strany budou nepochybně zvažovat, co je pro ně nejvýhodnější.

Největší zájem na sestavení vlády mají občanští demokraté, jimž hrozí naprostá marginalizace. Podle aktuálního výzkumu ppm factum by ODS momentálně volilo jen osm procent voličů, což je téměř stejně jako u KDU-ČSL. TOP 09 důvěřuje přibližně dvojnásobek voličů. To poslední, co si teď ODS přeje, jsou předčasné volby. Rok navíc by jí dal poslední šanci získat zpátky důvěru veřejnosti. Z tohoto pohledu je Miroslava Němcová dobrým tahem, protože patří mezi nejpopulárnější politiky a není spojena se skandály. Zároveň je nicméně pravda, že Němcová nikdy neřídila větší tým lidí (vedení sněmovny se v tomto ohledu nepočítá, protože to je spíše moderátorská role), takže lze těžko odhadovat, jak obstojí.

Pakliže Zeman nedá Němcové šanci, zřejmě se posuneme k předčasným volbám, protože někdo jiný většinu ve sněmovně získá jen velmi těžko. To by ale znamenalo i neúspěch prezidenta, neboť by aktivitu přenechal sněmovně a jejímu hlasování o předčasných volbách. Hlava státu by tak byla mimo hru.

Články o tom, jak probíhá jednání o vládě, jestli je nějaká šance na obvinění kmotrů či o míře trestnosti rozdávání politických trafik, najdete na dalších stranách Respektu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2013 pod titulkem Editorial: Němcová for premier(ka)