Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

VSTOUPIT, ČI NEVSTOUPIT

RESPEKT 25/2013

Problém důchodů už delší dobu diskutuji se dvěma nejbližšími příbuznými (věk do 35 let), kterých se nabídka druhého pilíře týká. Ani jeden do něj nevstoupí, chybí jim důvěra. Jak by si představovali svoje šetření na důchod? Nijak složitě. Nestojí o žádné státní příspěvky (notabene na úkor svých rodičů-důchodců), jen záruky. Konkrétně by uvítali možnost založit u (pobočky) té nejstabilnější naší banky, tedy ČNB, svůj osobní účet, na který by si podle svých možností prostě ukládali volné finanční prostředky. Pravidelně či nárazově, v jakékoli výši. Při dosažení stanoveného důchodového věku by pak mohli (v několika variantách) svoje peníze vybrat. Suma by také mohla být předmětem dědictví. Jediné, co by od státu žádali, by byla státní záruka za vklady a pak ještě tzv. inflační doložka, to aby jim úspory „nepožrala“ inflace, aby si mohli za kaž­dou ušetřenou tisícovku koupit stejný objem zboží či služeb i za těch 30–40 let. Když mohl zákon nedávno přidělit tuto doložku církvím, tak proč ne také svým občanům? Nebo je pro stát občan míň než církve?

Miloš Kudera, Brno

PRAHA NENÍ PŘÍJEMNÉ MĚSTO

RESPEKT 23/2013

Velmi mne potěšilo, jak se pan Hudeček dívá na současné problémy Prahy – kultivace veřejného prostoru je právě to, co Praze nejvíce chybí! A zmínka o Sherwoodu je také velmi trefná, není snad v centru Prahy otřesnější lokality než tento park před Hlavním nádražím. Bohužel právě toto místo je často vstupní branou pro zahraniční návštěvníky, kteří do metropole přicestují vlakem. Ihned po výstupu z nádražní haly (ta již naštěstí rekonstrukcí prošla) si uvědomí, že přijeli do východní Evropy. Na první pohled je zarazí, že desetitisíce lidí zde každý den musí klopýtat přes rozbitou dlažbu plnou vajglů. V hlavním městě civilizované evropské země by to byla těžko představitelná myšlenka, v Praze však normální stav, který bez jakéhokoli zájmu úřadů trvá už několik let. Paradoxní ovšem je, že za park odpovědná Městská část Praha 1 je již od roku 2010 pod vedením pana Lomeckého z TOP 09, tedy Hudečkova partajního kolegy! Od něj však už třetím rokem slýcháme, že několik set milionů korun na rekonstrukci parku prostě v rozpočtu není. Chápu. Ale je skutečně nutné čekat na takovou obří investici? Nestačilo by prozatím opravit ta nejhorší místa, jež nejvíce bijí do očí? Velmi doufám, že se pánové z TOP 09 mezi sebou rychle domluví a dnešní otřesný stav brzy dozná zlepšení!

Tomáš Němec

Dejme to živým

RESPEKT 24/2013

Myslím, že nemám dostatek informací k tomu, abych dokonale posoudil, zda český stát má na to vlastnit Čapkovu vilu. Zároveň si velmi cením snahy pana Vitvara umožnit nám podívat se na velkorysost ministerstva kultury a Prahy 10 jiným pohledem. Šťastně to však neudělal. Srovnat intelektuální autoritu bratří Čapků se zábavností Viewegha a Pawlowské je krok špatným směrem.       

David Hořák

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].