Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Anketa: Je případ, kdy předseda vlády přes svoje lidi domlouval kolegům předání odměn za to, že poslanci nebudou hlasovat proti jeho reformě a neshodí tím vládu, korupčním činem, nebo ne?

26 R26 GB Priban • Autor: Respekt
26 R26 GB Priban • Autor: Respekt

Jiří Přibáň

profesor práva na Cardiffské univerzitě

Neodvažuji se spekulovat o tomto konkrétním případu, protože dosud neznáme všechny skutečnosti a okolnosti. Obecně však existuje podstatný rozdíl mezi tím, když politik dostane lukrativní nabídku po odchodu z politické scény, a když je odchod naopak podmínkou takové obchodní nabídky. Podaří-li se prokázat příčinná souvislost mezi vzdáním se (ale zrovna tak i vykonáváním) mandátu a majetkovým či jiným osobním prospěchem, potom se jedná o trestný čin. Nejde tedy o žádný policejní puč nebo zvůli státních zástupců při interpretaci zákona, ale o správnou právní kvalifikaci konkrétního jednání, jehož detaily v tuto chvíli neznáme. Na rozdíl od některých politiků bych nepovažoval za tragickou likvidaci politiky, jež tyto obchody považuje za zcela normální. Žádná vláda by neměla být takto poslanci vydírána a žádný předseda vlády by si takto neměl kupovat vládní důvěru. Obchod a politika mají styčné plochy, ovšem jedno nelze redukovat na druhé.

26 R26 isifa martin divisek1 • Autor: Respekt
26 R26 isifa martin divisek1 • Autor: Respekt

Hana Marvanová

advokátka

Pokud politici mluví o tom, že to nemůže být trestný čin, protože pak by to byl konec politiky, podle mě se mýlí. Trestné činy úplatkářství jsou v trestním zákoníku proto, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].