Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Poslední mejdan

Co se stane, až se americká kina promění v muzea plná popcornu

53 A R23 isifa • Autor: Respekt
53 A R23 isifa • Autor: Respekt

Je možné, že právě sledujeme soumrak klasického kina? Vzdáme se onoho magického zážitku sedět potmě s mnoha lidmi a hltat obrazy na velkém plátně? Je možné, že filmy, tak jak je známe, skončí a zbudou nám už „jen“ různé obrazovky a displeje? Pohled pod ekonomickou pokličku zázraku jménem Hollywood naznačuje, že se to může stát už poměrně brzy. A my bychom měli pomalu začít pátrat po tom, co je nahradí. Možnosti vývoje jsou docela zajímavé.

Nevíme nic

Předpovědi o konci různých médií se objevují průběžně s tím, jak nastupují další a další nové technologie a nová média. Zatím ze světa nezmizely ani knihy, ani divadlo, ani rozhlas, ani živé koncerty. Film se musel bránit nástupu televize vyvíjením širokoúhlých formátů, proti barevné televizi a VHS stavěl stereofonní zvuk v kinosálech a proti nástupu internetu vyšel do boje s prostorovějšími, čistšími a hladčeji se pohybujícími obrazy.

Proč bychom zrovna nyní měli brát vážně hypotézu, že se blíží soumrak kin? Jisté argumenty přináší loni vydaná a do češtiny nedávno přeložená kniha Ekonomika Hollywoodu: Skrytá finanční realita v pozadí filmů od uznávaného novináře Edwarda Jaye Epsteina. Právě tady se nacházejí náznaky toho, co by mohlo přivodit brzký krach kin, minimálně těch na americkém kontinentě. Epstein to neříká naplno, ale můžeme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].