Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Třeba i stroj na podpisy

Prezident musí poslouchat a dělat to, co mu „my“ dovolíme

Docent Putna protestující proti Zemanově kandidatuře na prezidenta • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Docent Putna protestující proti Zemanově kandidatuře na prezidenta • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

A tenhle znáte? Krátce poté, co se český prezident po oslavě na ruské ambasádě evidentně opilý potácel před kamerami na slavnostním rituálu korunovačních klenotů, odmítl podepsat profesuru akademikovi s vysvětlením, že se špatně chová na veřejnosti.

Alespoň trochu soustředění konzumenti médií vědí, že to, co vypadá jako vtip, je jeden z nejnovějších vhledů do života v Česku, kde se pěstování úcty k nejvyšším reprezentantům státu stalo zase o něco těžší disciplínou.

Ministrova chyba

Takový spor o prezidentské kompetence se v Česku ještě neřešil. Jak díky týden trvající mediální bouři neví už dnes zřejmě jen pár šťastlivců, že prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat kulturního antropologa Martina C. Putnu profesorem, protože mu prý vadí Putnova účast na pražském pochodu homosexuálů. Rektoři začali Zemana kritizovat kvůli útoku na akademické svobody, profesorští čekatelé hrozili bojkotem prezidentského jmenování, právníci kázali, že hlava státu profesury podepisovat prostě musí. Zeman kontroval, že není žádný podepisovací stroj – až nakonec po šesti dnech mely ustoupil. Putnovi prý profesuru podepíše, ruku mu ale nepodá a diplom má někde předat ministr školství. Poslanci se Zemanovy vzpou­ry lekli a začali mluvit o tom, že je třeba prezidentovi pravomoc jmenování profesorů vzít. A totéž pak se zpožděním navrhl i samotný Zeman: slepé podepisování ho prý nebaví, takže vybídl vládu, ať si profesory jmenuje sama.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].