Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Ne až zítra. Hned

Většina lidí píše knihy o osobním rozvoji až ve zralém věku. Spolumajitel konzultační filmy Petr Ludwig však věci neodkládá a dal se do toho už v sedmadvaceti. Tak vznikla kniha o odkládání, Konec prokrastinace.

72 R22 cudlin01 • Autor: Respekt
72 R22 cudlin01 • Autor: Respekt

Máte nějaký zvlášť nepříjemný úkol, který stále odkládáte?

Když něco takového mám, rozdělím si to na tři menší úkoly a v tu chvíli není problém udělat aspoň něco z toho. Když jsem chtěl napsat knížku, dal jsem si mezi svoje úkoly na další den vždycky „napsat dva odstavce“. Kdyby tam bylo „napsat knihu“, asi bych ani nezačal.

Proč vlastně lidé svoje úkoly odkládají?

Nejrozsáhlejší metaanalýza všech výzkumů o prokrastinaci prokázala, že hlavní příčinou je ztráta takzvaných seberegulací. Seberegulaci vysvětluji na příkladu Spejbla a Hurvínka. Spejbl říká Hurvínkovi: „Hurvajs, musíš si umět poručit.“ A Hurvínek mu odpovídá: „Což o to, já si poručím, ale neposlechnu se.“ Seberegulace je schopnost poručit si a poslechnout se. Vychází to z toho, že člověk si řekne: „Fajn, teď vstanu a něco udělám, třeba půjdu běhat.“ A vstane a jde běhat. Když se člověk neposlechne a jde místo toho dělat něco jiného, vzniká prokrastinace. Seberegulace je závislá na vůli a dobrá zpráva je, že podle výzkumů je vůle trochu jako sval a dá se posilovat.

Píšete také, že vůle se dá posilovat tím, že se člověk dobrovolně vystaví nějakému nepohodlí.

Vycházím ze studií amerického profesora Philipa Zimbarda ze Stanfordu, který se zabývá výzkumem hrdinství. Podle něj se hrdinou stává člověk, který dokáže opouštět svoji komfortní zónu. Stačí i malý trénink, třeba to, že si člověk ráno dá studenou sprchu, což mu je nepříjemné. To není samozřejmě nic tak podstatného. Ale tím, že si člověk zvykne opouštět komfortní zónu, může to udělat i příště, až o něco půjde. Například zastavit u nehody, u níž nikdo jiný nezastaví, protože všem ostatním je to nepříjemné a nepohodlné.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].