Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Budou, nebudou, ale přece budou...

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vášnivé debaty o tom, jestli se prezidentské volby budou, či nebudou konat, konečně skončily. Ústavní soud sice ještě bude posuzovat stížnost, která mu skončila na stole, volby samotné ale proběhnout mohou. Najdou-li pak soudci nějaké nesrovnalosti, dají politikům čas je změnit do příštího hlasování. Vzhledem k již tak napjaté situaci na politické scéně je to dobré rozhodnutí.

A díky němu právě držíte v rukou předvolební číslo. Najdete zde analýzu jednotlivých kandidátů i velkou anketu mezi zajímavými lidmi různých profesí, co zásadního by učinili, kdyby se stali prezidentem oni. 

Jak už je v Respektuzvykem, i v tomto případě jsme se rozhodli kopírovat tradici anglosaských médií a otevřeně říci, koho považujeme za nejlepšího kandidáta. Stanovisko vzniká po dlouhé debatě vedení redakce a autorů komentářů. V případě přímé volby to bylo zajímavější, protože je to poprvé, a navíc se vybírá jeden kandidát. Nenastala u nás situace, kterou nám někteří zahraniční kolegové popisovali, že vášnivější redaktoři občas i skáčou po stole, aby ostatní přesvědčili, že se mýlí. Poslední týdny se naše diskuse zúžila na dvě jména a vybírání mezi niminebylo lehké. Výsledek najdete na straně 13.

Z nepolitických textů bych dále rozhodně doporučil reportáž kolegy Tomáše Lindnera z Haiti. Před třemi lety jsme všichni se zatajeným dechem sledovali drama, které se v této zemi odehrávalo, když ji postihlo nejhorší zemětřesení v novodobých dějinách. Také proto jsme se rozhodli toto místo navštívit, abychom se podívali na to, jak se daří či nedaří pomoci tamním lidem. Více na stranách 46–52.

Závěrem bych ještě rád upozornil na článek Martina Uhlíře v rubrice Civilizace, kde připomíná největší vědecké objevy v roce 2012 – viz strany 63–65.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2013 pod titulkem Editorial: Budou, nebudou, ale přece budou...