Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak by vypadali mimozemšťané

Podobné podmínky jako na Zemi by i ve vzdáleném kosmu mohly vést ke vzniku podobných tvorů

61 R16 profimedia • Autor: Respekt
61 R16 profimedia • Autor: Respekt

Je to myšlenka, s níž přišel kdysi dávno evoluční biolog Stephen Jay Gould: Kdybychom si představili dějiny života na Zemi jako magnetofonový pásek a přehrávali jej znovu a znovu, strom života vykvete pokaždé do naprosto odlišných tvarů a květů. Zastavme, přetočme zpět a pusťme znovu. Dostaneme nové druhy, nové větve života, nové nápady a tělní architektury. Život, spekuluje Gould, se mohl vyvíjet nekonečně mnoha způsoby.

O tom, co se stalo s hmotou, že se proměnila v život, dnes mnoho nevíme. Jakmile máme v ruce první buňku, pak už evoluce sviští, ale jakým způsobem z mladé rozžhavené Země dostat onu první živou entitu je záhadou. Snad vznikla někde hluboko v moři poblíž zvláštních „black smokers“, černých kuřáků.

V našem konkrétním příběhu na Zemi dvě miliardy let žily bakterie, pak, kdo ví, jedna zaútočila a pohltila druhou, nebo druhá zkusila naopak parazitovat na první. Výsledkem byla v každém případě remíza, jedna živá buňka uvnitř druhé a z této zvláštní rovnováhy vznikají složitější, eukaryotické buňky. Proč ne dřív, ptá se Gould, proč ne později a proč vůbec? Při jiném přehrání by mohly vzniknout právě jen bakterie a spokojeně počkat dalších pět miliard let na zánik Země. Nebo by život nemusel vzniknout vůbec.

A koho by v kambriu napadlo, že jednou vznikne přátelství mezi hmyzem a rostlinami a že v souběžné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].