Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo zachrání ODS

Několik dobře znějících frází těžko obrátí rozjetou loď

14 kom ods • Autor: Respekt
14 kom ods • Autor: Respekt

Představitelé občanských demokratů se tváří, že průzkumy veřejného mínění neberou vážně. Takže když několik z nich ukázalo, že v preferencích dosahují pouze devíti procent, ironizovali to spiknutím výzkumníků. Nicméně v posledních krajských volbách získala ODS v mnoha regionech právě jen těch devět procent a v prezidentském klání by za takový výsledek dala cokoli. Že se strana Petra Nečase potápí, je jasné. Teď jde jen o to, zda mohou občanští demokraté svému utonutí zabránit a jestli by to bylo dobře.

Pravicové fráze

Přes úšklebky směrem k výzkumníkům už i lidé z vedení ODS chápou, že je to nahnuté.Proto přišli s Agendou 2014 a snaží se využít skandálního výroku stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka o živnostnících coby „parazitech“. Veřejný prostor ihned zasypaly fráze bezchybného politického marketinguobčanských demokratů, že zatímco oni jsou ochránci svobody a volného trhu, levice přinese socialismus a krach.

Každému živnostníkovi se muselo při slovech Jana Mládka zatmět vzteky před očima, ale jinou věcí je, zdajsou občanští demokraté opravdu jejich obránci. Podle různých výzkumů veřejného mínění by nyní dalo hlas ODS o polovinu méně živnostníků než v roce 2010, tedy jen něco kolem 20 procent. Což je stejné jako u ČSSD před rekordně hloupým Mládkovým výrokem. Ten pokles prozrazuje, že živnostníci už nevnímají ODS jako svého spojence. A lze se jim vůbec divit? Když je stále pro podnikatele téměř nemožné dostat veřejnou zakázku bez korupce? Když se každou chvíli mění daně, pravidla, vyhlášky, a to navíc na poslední chvíli? Když i vládní politici o živnostnících mluví jako o lidech, kterým se tu žije až příliš dobře?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].