Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Šťastný návrat

Únos Hany Humpálové a Antonie Chrástecké v Pákistánu vyvolal v české společnosti velkou vlnu solidarity a zájmu. Podobně dramatické události nezažíváme příliš často, protože žijeme v poměrně klidném a bezpečném regionu. Nicméně „velké“ únosy jsme již v posledních letech zažili, ať už „oficiální“ (v roce 2001 byli na Kubě zadrženi Ivan Pilip a Jan Bubeník) či „divoké“ (v roce 2004 v Iráku zajali ozbrojenci tři české novináře). Naštěstí oba tyto případy dopadly dobře a všichni se brzy vrátili domů.

Obě dívky byly uneseny v místech, kde k podobným přepadením dochází často. Místní militanti doufají v zisk výkupného, jež jim pak umožní dál v regionu působit. Některé předchozí případy balúčistánských únosů jsou i v Česku známé. Jak takové zajetí a následné vyjednávání mnohdy vypadá, najdete popsané na str. 17–19. Bez formalit dodejme, že dívkám přejeme co nejdřívější propuštění na svobodu a jejich rodinám pevné nervy do doby, než se tak stane.

Kromě tohoto textu bych rád doporučil ještě článek Jaroslava Spurného o Martinu Romanovi ze společnosti ČEZ. Tento velmi schopný manažer patří mezi nejvlivnější osobnosti českého byznysu i politiky. Jeho „energetická éra“ však vzbuzuje také řadu otázek, které on sám nechce příliš objasňovat. A to je škoda. Na každý pád platí, že málokde se dá najít takový spletenec vlivů, známostí, protislužeb a tajemství jako v energetice.

A přesto, že se o ČEZ tak často mluví a píše, víme toho všichni vlastně stále velmi málo. Článek kolegy Spurného se snaží zachytit některé ze souvislostí, ale získat celkový obrázek je v některých momentech téměř nadlidský úkol.

U takto zásadních věcí totiž platí, že se na ně podaří vrhnout světlo až ve chvíli, kdy se o to začnou zajímat i ti, kdo mají na danou problematiku přímý vliv. V tomto případě jsou to politici. Těm ale mnohdy stačí obecné teze a fráze, které se neopírají o fakta či analýzy. V byznysu, kde jde o stovky miliard a vlastně o budoucnost celé země, se však lze těžko spokojit s odpovědí: Prostě tak to je a jinak to být nemůže.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 13/2013 pod titulkem Editorial: Šťastný návrat