Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Hodinky, které přesvědčily

69 sloupek R10 2013 • Autor: Respekt
69 sloupek R10 2013 • Autor: Respekt

Je to příběh o někom, kdo měl víc štěstí než rozumu, byl ve správný čas na správném místě, vyneslo mu to slávu a peníze a právě se dožívá nejlepšího věku. Ne, bohužel to není příběh o vás. Je to příběh hodinek Swatch, které zrovna o víkendu slavily třicet let od svého vzniku.

Začíná nepříliš slavně. Elmar Mock je mladý a pracuje pro švýcarskou hodinářskou firmu ETA, která pomalu krachuje – je začátek osmdesátých let a ušlechtilé švýcarské strojky válcují laciné digitálky z Asie. Elmar Mock na to reaguje po svém – objednává pro svoji firmu stroj na výrobu z plastu, aniž informuje nadřízené. Stroj stojí pět set tisíc franků – nevíme, kolik to bylo, ale málo asi ne, protože nadřízení chtějí Mocka okamžitě vyhodit. V panice nakreslí Mock na milimetrový papír náčrt hodinek. Jsou to první předchůdci swatchek, šéfovi se to do rána nějak rozleží, nechá je vyrobit a 1. března 1983 je ukáže světu.

První model Vulgaris Popularis měl hlavně jednu přednost – byl z plastu. Výroba byla tudíž laciná a co se ušetřilo, dalo se investovat do reklamy, což novému produktu zásadně pomohlo. Díky reklamní masáži bylo možné přesvědčit spotřebitele, že vlastně nechtějí skutečné švýcarské hodinky, ale mnohem raději něco barevného a umělohmotného.

Dál už to znáte sami: přišly nové zábavné modely, jako třeba model …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].