Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Asia a Sherry čelí stejné smrti

Nenávist fanatiků dohnala velvyslankyni i přes oceán

36 A reuters R10 2013 • Autor: Globe Media /  Reuters
36 A reuters R10 2013 • Autor: Globe Media / Reuters

Ve světovém tisku se ta zpráva mihla jen okrajově. Pákistán vyšetřuje svou velvyslankyni ve Spojených státech Sherry Rehmanovou z rouhačství. Když ji Nejvyšší soud shledá vinnou, hrozí jí trest smrti. Přitom právě ve vztahu k zákonu o rouhačství je Sherry Rehmanová doslova ohrožený druh. Z trojice liberálních politiků, která před třemi lety navrhovala jeho reformu, kromě současné diplomatky už není nikdo naživu.

Nešlo minout

Skupina žen z vesnice Ittan Wálí v pákistánském Paňdžábu pracuje na poli. Je velké horko, a tak posílají jednu pro vodu. Jmenuje se Asia Norínová přezdívaná Bibi.Zdánlivě banální záležitost změní během několika minut její život navždy. Když se vrátí s konvicí vody, některé z žen se odmítají napít. Asia je totiž křesťanka, podle nich „nečistá“. „Měla bys konvertovat k islámu,“ tlačí na Asii sousedky, ta se ohradí a dojde k hádce. Týden nato vtrhnou do Asiina domu rozzuření sousedé a křičí, že urazila proroka Muhammada. Dosvědčily to tři ženy, se kterými se pohádala na poli. Před zlynčováním zachrání Asii policie. Potlučená putuje do vězení, kde stráví rok čekáním na soud. Bez informací, čím se provinila, co s ní bude, bez právního zástupce. Ten se neobjeví ani při čtení rozsudku soudce Muhammada Iqbala, který matku pěti dětí odsoudil v listopadu 2010 za rouhání ke smrti oběšením.

Šokující závěr zmanipulovaného procesu vyvolal pobouření i v Pákistánu. Do čela lidí snažících se o záchranu a osvobození Asie Bibi se postavila politička Sherry Rehmanová. Vlivná členka pákistánské vládnoucí Lidové strany a exministryně pro informace vedla už dříve kampaň proti „vraždám ze cti“, domácímu násilí a zneužívání antirouhačského zákona. Asiin případ ve svém angažmá nemohla minout – tím spíš, že celosvětovým ohlasem dával naději k výsledkům. Zatím to dopadá jinak. Odsouzená žena čeká již třetím rokem za mřížemi na výsledek odvolání a Sherry Rehmanová se ocitla na krok od vlastního procesu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].