Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Všechnu moc expertnímu lidu!

Rozpočtová rada je dobrý nápad, vliv expertů ale nelze přeceňovat

V minulých týdnech se zrodily dva velmi detailně propracované návrhy na vznik rozpočtové rady, tedy jisté formy rady moudrých, která má mít určité pravomoci a silné, autoritativní slovo při schvalování rozpočtu a rozpočtových výhledů. Jeden návrh je z dílny think tanku IDEA (hlavní autor je ekonom Ondřej Schneider) a druhý z líhně bankovní asociace (jmenovitě z pera ekonoma Luďka Niedermayera, přispěvatele Respektu). Oba návrhy počítají i s nějakou formou ústavní dluhové brzdy. Nyní návrhy posoudí NERV, pak vláda, a když vše dobře dopadne, projde rada i parlamentem a budeme ji časem skutečně mít.

Oba návrhy jsou dobré a vítané, přesto je namístě předestřít několik ne snad výhrad, ale připomínek. Všechna odůvodnění celé věci jsou totiž přece jen poněkud technokratická. Mluví se o zkušenostech z ciziny (v zemích, kde dluhové brzdy a rozpočtové rady mají, jsou veřejné finance v pořádku – například ve Švédsku). Jinak řečeno – pojďme to tedy přijmout, když to jinde funguje. Je třeba si ale říct, že expertní instituce mají všude na světě, tedy i v Česku, své nevýhody a politiky nahradit nemohou.

Kdo ví, co chtějí

Jak je možné, že se stále více osvědčuje odebírat pravomoci vládám či i parlamentům? Mimo jejich přímý dosah se ocitla kontrola či účetní dvory, statistika, mediální rady (ne u nás), centrální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].