Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na koho to slovo padne...

Co ukazují první jména, která se hlásí na Hrad

Když se zaváděla přímá volba prezidenta, často se kladla otázka: A bude vůbec z čeho vybírat? Kolik tu máme lidí, kteří by si troufli na to být hlavou státu? Tuto otázku už máme zodpovězenou, troufne si jich hodně. Teď ještě zodpovědět, kdo by tuto pozici zvládl.

Nejrychlejší vyhrává

V jedné věci bývalý premiér Jan Fischer už vyhrál – je to nejrychlejší kandidát, který zvolal „já“. Senátoři téměř ještě nedohlasovali změnu ústavy a on už se sám nominoval, a dokonce začal sestavovat volební tým. Asi nejen proto má před ostatními náskok, a to ne zrovna malý. Většina výzkumů veřejného mínění a různé ankety jej vynesly do čela žebříčků nejžádanějších kandidátů. A jak známo, průzkumy měřící názor veřejnosti mají nepochybně vliv na rozhodování koho volit.

Že jsou šance Jana Fischera velké, bylo jasné už v době, kdy končil ve funkci úřednického premiéra. Tehdy poprvé naznačil ochotu jít do prezidentské volby, protože stál v čele žebříčků popularity. Nedlouho poté vydal paměti, které jeho chuť stanout v čele státu potvrzovaly – málokdo o sobě píše s takovým obdivem. Ostatně kniha končila slovy: „Takže si občas vzpomeňte na Honzu Fischera. Možná se do české politiky ještě někdy vrátím.“

V čem spočívá Fischerovo kouzlo? Být členem strany…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].