Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Hledání nové Země

Najít svět s kapalnou vodou u hvězdy podobné Slunci? Není to nemožné. Zdá se, že planety velikosti té naší jsou v kosmu běžné.

Pozorování začíná. (Hvězdárna v Sedlčanech) • Autor: Matěj Stránský
Pozorování začíná. (Hvězdárna v Sedlčanech) • Autor: Matěj Stránský

Nad hlavou se rýsuje stín velkého dalekohledu mířícího k obloze, otvorem v kupoli hvězdárny proniká dovnitř patnáctistupňový mráz únorové noci.

Že astronomie už ztratila veškerou romantiku, protože chvíle pod hvězdnou oblohou nahradila vyhřátá místnost s obrazovkou počítače? Sedlčanský hvězdář František Lomoz je živoucím důkazem, že to nemusí být vždy pravda. Pozorování sice může provádět i přes internet ze svého domku, přesto se ale musí na místní nevytápěnou observatoř vypravit často i několikrát za noc: nastavit dalekohled na nový nebeský cíl, ráno uzavřít kupoli…

Dnešní noc chce František Lomoz pozorovat planetu o něco větší než Jupiter, která není v naší sluneční soustavě. Obíhá kolem hvězdy Qatar 1 v souhvězdí Draka, 550 světelných let od Země. Kdybychom něco takového napsali ještě koncem 80. let minulého století, poklepal by si každý astronom na čelo. Copak by relativně malý dalekohled lokální hvězdárny mohl v kosmu zachytit tak nesmírně vzdálený, světlem hvězdy zcela „přezářený“ objekt?

71 D civil R08 2012 • Autor: Respekt
71 D civil R08 2012 • Autor: Respekt

Planeta tří sluncí

Lidé už staletí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].