Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Silnější než před krizí

Angela Merkelová a její nejdůležitější rozhovor

Jedno už Angele Merkelové nelze vyčítat: že jí chybí vášeň pro Evropu. „Vše, co činím, činím z pevného přesvědčení, že Evropa je naším společným štěstím – štěstím, které musíme zachránit,“ řekla žena, která má největší vliv na budoucí podobu Evropy, předminulý týden ve výjimečném, dlouhém rozhovoru s novináři z šesti předních evropských deníků. „Kdybychom ji neměli, tak by spolu možná i naše generace válčila,“ dodala kancléřka, jíž kritici donedávna vyčítali příliš chladné, úřednické chování a nepochopení historické dimenze evropské integrace.

Na názorech Angely Merkelové přitom závisí budoucí podoba Evropy. Žena, která se do této situace dostala vlastně proti své vůli, v tomto rozhovoru čtenářům v celé Evropě poprvé otevřeně představila své vize.

 

Omylem v čele

Merkelová s novináři z šesti největších zemí EU hovořila ve chvíli, kdy ratingová agentura Standard & Poor’s stvrdila nové výlučné postavení Německa. Počátkem ledna snížila hodnocení Francie a dalších evropských ekonomik, Německo zůstalo poslední z velkých zemí eurozóny s nejlepším možným hodnocením. Uměle udržovaná iluze vyrovnaného německo-francouzského tandemu v čele Evropy se tak definitivně rozplynula a Angela Merkelová se stala na mezinárodní scéně mocnější než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].