Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Boj proti kmotrům a jejich korupčním sítím

Souhlasíte se způsobem, jakým primátor Prahy Bohuslav Svoboda postupuje proti kmotrům a jejich korupčním sítím?

David Ondráčka

ředitel Transparency International – ČR

Je naivní to vidět jako černobílý boj dobra se zlem. Jde o tvrdý politický souboj dvou part uvnitř ODS o vliv na Prahu. Oceňuji, že primátor snížil vliv některých kmotrů a z radnice vymetl provařené úředníky z odboru městského investora. Ale pokud se opře o jiné kmotříky z městských částí, nedopadne dobře. Veřejnost pořád nemá informace, kdo může za předražení tunelu Blanka, městského okruhu, Opencard nebo hospodaření městských společností. A jak to je s organizovaným zločinem a nalepenými právními pijavicemi na dopravní podnik? Až rozkrytí těchto kauz se dá hodnotit úspěch. Pokud primátor Svoboda půjde důsledně krok za krokem, držím mu palce. A politicky na tom určitě tratit nebude.

 

Jan Kotecký

koordinátor sítě Bezkorupce – Oživení, o. s.

Reflexe změn na pražské radnici od konce minulého roku probíhá ve znamení personifikací. Není to nicméně jen primátor, kdo za změnami stojí – na úspěšných krocích stejně jako na přešlapování na místě mají podíl i další členové koalice. Jiné personifikace užívá sám primátor při prezentaci zásahů do klientelistických sítí. Uvádí pouze Tomáše Hrdličku a další jména se snaží bagatelizovat – s někým spolupracovat musí. Stejně zdrženlivý je ale i k možnosti dotáhnout aspoň nějaké případy způsobených škod ve známých kauzách až k osobní odpovědnosti. Bez tohoto kroku se nicméně fronta na peníze z pražské kasy nezmenší. Převládá totiž dojem, že odklánění veřejných prostředků je bez vážného rizika.

 

Martin Shabu

reportér České pozice

Úspěch Bohuslava Svobody (ODS) při očistě pražské politiky a byznysu má dvě podmínky. Zaprvé, Svoboda musí získat silnou pozici uvnitř vlastní strany. Mnoho nevýhodných smluv na magistrátu v minulosti podepisovali jeho spolustraníci spojení s podnikateli, kteří si zvykli vydělávat jen díky svým politickým konexím. A ti se budou snažit Svobody zbavit. Pokud však primátor na konci ledna vybojuje post šéfa pražské ODS, jeho šance na změnu vládnutí v Praze se zvýší. To ale předpokládá dodržení druhé podmínky. Svoboda si musí vybrat a do vedení pražské organizace také prosadit tým důvěryhodných místopředsedů bez problematické minulosti. Jejich skandály by se totiž rychle staly Svobodovými.

 

Pavel Franc

programový ředitel EPS

Pan primátor si zaslouží obdiv za promyšlenost tahů na pomyslné politické šachovnici. Díky tomu, že uvažuje o několik tahů dál než většina kmotrovských politiků, je schopen vytvářet situace, kdy zaskočeným politickým matadorům nezbude než jej podpořit. Snad si bude podobně obratně počínat, až bude chtít protlačit přes koaliční zastupitele rázná protikorupční opatření. Teprve v dlouhodobějším horizontu se totiž ukáže, zda pan Svoboda propůjčuje své schopnosti zájmům Pražanů, a nikoli pouze mocenským půtkám. Férové je ovšem říci, že to zatím vypadá nadějně. Krátce po vzniku nové koalice nás kontaktoval primátorův nový náměstek a žádal nás o expertizu a doporučení k posílení transparentnosti městských firem. Tak uvidíme. Jsme připraveni s jejich zavedením Praze pomoci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2012 pod titulkem Anketa: Boj proti kmotrům a jejich korupčním sítím