Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co považujete za nejlepší zdroj aktuálních informací o Česku i o světě a proč?

06 adela miksova archiv R49 2012 • Autor: Respekt
06 adela miksova archiv R49 2012 • Autor: Respekt

Adéla Mikšová

studentka Filozofické fakulty MU

Informace o aktuálním dění čerpám nejčastěji z internetu, ale po ničem konkrétním, co by mě zajímalo, se tam nepídím, nevyhledávám žádné kategorie jako politika, svět, ekonomka nebo kultura. Podívám se na hlavní stránky serverů a co mne zaujme, to rozkliknu. Občas dá taky někdo z mých přátel na Facebooku zajímavý odkaz na nějakou událost. A když mám čas a energii vstřebávat informace, posadím se někdy ke zpravodajství ČT 24. Zdrojem informací je pro mě taky můj dobrý kamarád, který se o svět, události a politiku hodně zajímá a je v tomto směru sdílný, takže se o těch věcech spolu často bavíme. Papírové noviny jsem třeba v ruce nedržela ani nepamatuji, ty podle mě u nás v rodině odebírá už jenom babička.



06 bara kralova archiv R49 2012 • Autor: Respekt
06 bara kralova archiv R49 2012 • Autor: Respekt

Barbora Králová

studentka germanistiky Filozofické fakulty UK

Noviny nečtu. Jako seriózní zdroj jsem vždy brala ČT 1, ale od té doby, co předělali zpravodajství, tak občas nevím, jestli nekoukám na bulvár. Aktuální informace získávám z internetu – z iDNES.cz a internetového Radiožurnálu. Ze světových deníků čtu on-line Frank-furter Allgemei-ne Zeitung. Tento deník je kritický a informace podává celistvě. I německé televizní zpravodajství se mi jak formálně, tak obsahově líbí víc než české. Nikdo tam neukazuje divákům, že voda v láhvi zmrzne nebo že má doma stepujícího papouška. To totiž do zpráv nepatří. Ani na Nově.

06 barbora kunzova archiv R49 2012 • Autor: Respekt
06 barbora kunzova archiv R49 2012 • Autor: Respekt

Barbora Kunzová

studentka Fakulty strojní ČVUT

Na první pohled se zdá, že aktuálních informací je přehršel, médií nepřeberné množství a že informace běží přímo k nám a my se ani nemusíme snažit pídit se po nich. Je to ale o něco složitější. Vzhledem k tomu, že „nosná média“ nejen u nás vlastní pár korporací, normálnímu člověku začne svítat, že zřejmě objektivita nebude muset být tak úplná. Snažím se sledovat co nejvíce médií – k mým oblíbeným patří například www.motejlek.com. Čtu téměř všechny „noviny“, ale přiznám se, že s čím dál tím menším respektem – tedy spíše ze zvyku. Například u zpravodajství ze světa jsem se naučila vyhledávat více zdrojů a často si raději přečtu nějaký blog člověka, který je přímo v dění na místě, než zprostředkovanou informaci od „několika novinářů přes několik tiskových agentur“. Je zkrátka dobré být na začátku řetězce předávání informací – to si všichni pamatujeme z dětství „z tiché pošty“ – ti poslední se občas sice pobavili, ale podstata jim unikla…

06 eda duchacek archiv R49 2012 • Autor: Respekt
06 eda duchacek archiv R49 2012 • Autor: Respekt

Eduard Ducháček

student politologie Filozofické fakulty UK

Tištěná média čtu již pouze kvůli názorovým článkům, za zdroj aktuálních informací je nepovažuji. Česká internetová main-streamová média nejsou podle mého zas až tak špatná, bohužel většinou pouze přepisují agenturní zprávy. K přístupu ke světovým médiím využívám zejména linkovací fórum Reddit.com, kde si v různých kategoriích nastavím informace, které mě zajímají. Hojně využívám také Twitter, kde sleduji pro mě zajímavé osobnosti a jejich názory.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2012 pod titulkem Anketa: Co považujete za nejlepší zdroj aktuálních informací o Česku i o světě a proč?