Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

A teď se bude vychovávat

Daniel Landa opět zkouší, jak mu jde osvědčený marketing

Mě nikdo do p.... posílat nebude... • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Mě nikdo do p.... posílat nebude... • Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Jeden chlapík z českého showbyznysu se rozhodl, že ho něco nebaví, a udělal kolem toho haló v přímém přenosu TV Nova*

České televize

. A teď se tetelí, jak už týden plní jeho podivuhodné vzkazy společnosti média i internet.

Možná o nic nejde, Daniel Landa čelí jako spousta kolegů krizi středního věku a otřesům hudebního byznysu a potřebuje kolem sebe dělat rozruch. Což se docela daří: zakladatel už dávno uspané skinheadské kapely se opět počmáral magickými runami, napsal si na hlavu dvě čtyřky, zašifrovaný symbol SS a odkaz na Adolfa Hitlera a začal svolávat fanoušky přes Facebook na náměstí. A prohlašuje, že tentokrát je pro svou rodnou a milovanou Bohemii ochoten položit život.

Tak třeba Babiš

Při předávání Zlatého slavíka předminulý víkend nakráčel zamračený Landa na pódium s živým kohoutem v ruce, oznámil, že „Landa je pryč“ a on je teď kouzelník Žito 44, což si v runách vyšil na kšiltovku, protože právě v den jeho čtyřiačtyřicátých narozenin k té transformaci došlo. Vynadal sprostě všem okolo, oznámil, že končí v hudebním byznysu, a odkráčel, prý dělat do světa za obrovské peníze jakési šaškovské kejkle.

Ať je to s panem Landou jakkoli, je zcela jasné, že peníze jsou momentálně ve středu jeho zájmu. Pět dní po televizním humbuku vedle něj v salonku restaurace Rio’s na prostranství před vyšehradskou katedrálou sedí dva sportovně vyhlížející svalovci a společně plánují, kde k nim co nejrychleji přijít. Jde o to, aby Landa-Žito mohl vyjet do světa proslavit sebe i svou zemi adrenalinovými „kejklemi“. Padá číslo 150 milionů, a je tedy třeba oslovit nějaké bohaté lidi a požádat je o sponzorství. „Takže ty půjdeš za Babišem. Musíme těm lidem vysvětlovat, že podporou Žita podporují Česko a český obchod,“ rozděluje Landa úkoly. „A musí to být tak, aby se jim to uznalo jako sponzoring, i když nebude nikde jejich logo.“ A jsou tu i další zajímavé plány: peníze se budou získávat obcházením českých korupčníků, na něž byla policie krátká – přišel prý čas, aby část ukradených peněz vrátili zemi, rozuměj do fondu panu Landovi. „Mám jednoho dobrého karatistu. Bude sice jasné, že je to karatista, ale k lidem bude přicházet laskavě a s úsměvem,“ říká Daniel Landa, když jeho pomocníci z restaurace odejdou plnit úkoly. Seznamy nechycených korupčníků jsou zatím tajné, ale pořídit si je prý nebude problém.

Celé to sice působí jako blaf napasovaný na módní boj proti korupci, ale v některých ohledech se pan Landa na všechno nachystal dobře: den před svým vystoupením v televizi zatelefonoval šéfovi protimafiánské policie Robertu Šlachtovi, že bude říkat v televizi nějaké divné věci a bude i divně vypadat, že to však neznamená, že je extremista nebo terorista. „Zavolal mi, že se mám dívat na slavíka a že chce bojovat proti korupci, tak jsem se díval. Ale úplně jsem to nepochopil,“ připouští Šlachta. Na pořadu ho profesně zaujal hlavně náznak vyřčený Danielem Landou v závěru, že by v této zemi mohlo hrozit nějaké nebezpečí miliardáři Karlu Janečkovi, geniálnímu matematikovi, jenž zrovna v akci zvané Pozitivní evoluce šíří po zemi kladné hodnoty a chce změnit systém tak, aby v něm nevládli korupčníci. Landa v televizním přenosu tohoto majitele protikorupčního fondu prohlásil ve světě Žita za krále Karla a vyhrožoval všem, kdo by snad chtěli králi ublížit. „Dan si myslí, že by mě mohl někdo zastřelit. Já o ničem takovém nevím, ale je od něj pěkné, že se mě zastal,“ říká do telefonu Karel Janeček. Peníze prý po něm Daniel Landa zatím žádné nechtěl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].