Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Má se odcházet z veřejné funkce kvůli nevěře?

(Ředitel CIA David Petraeus rezignoval poté, co vyplul na povrch jeho mimomanželský poměr.)

06 eva van de rakt archiv01 • Autor: Respekt
06 eva van de rakt archiv01 • Autor: Respekt

Eva van de Rakt

ředitelka Nadace Heinricha Bölla v Praze

Pro výkon veřejné funkce je jistě užitečné, když daný člověk neuchovává žádná závažná soukromá tajemství, o jejichž odhalení by se pak musel bát a jež by ho dělala vydíratelným. Současně mají vysocí činitelé samozřejmě právo na respektování a ochranu svého intimního života. Ovšem v politice, ještě silněji v bezpečnostních službách, s sebou odhalení intimního „skandálu“ rychle přináší podezření z porušení důvěry i v jiných než soukromých záležitostech. A pokud samotný šéf tajné služby v prostředí, v jakém se pohybuje, vyrábí digitální informace o svém intimním životě, měl by vědět, že sám sebe činí zranitelným.



06 nemecek foto archiv R47 2012 • Autor: Respekt
06 nemecek foto archiv R47 2012 • Autor: Respekt

Tomáš Němeček

novinář, Lidové noviny

Přijde na to. Napadají mě různé situace:

1) Blazeovaní cynici, kteří žijí v otevřeném dvojženství a ještě se tím chlubí. Divím se jejich ženám, že tak ponižující zacházení strpí. Je ale nápadné, že takoví politici často špatně končí.

2) Lidé, kteří nedokázali slib věrnosti dodržet, ale snažili se s tím poctivě vyrovnat a nesou důsledky. Vůči nim by člověk neměl moc machrovat. Nesuďte, abyste nebyli souzeni.

3) A pak jsou politici, kteří si manželství dali do vývěsního štítu, ale od rodiny odešli a tají to. Připadalo mi férové, když brněnská křesťanská politička Barbora Javorová kvůli nevěře rezignovala. Odpuzuje mě, když jiný křesťanský politik žije v nevěře, ale chová se jako svatoušek.

06 weston stacey archiv R47 2012 • Autor: Respekt
06 weston stacey archiv R47 2012 • Autor: Respekt

Weston Stacey

ředitel Americké obchodní komory v ČR

Záleží na tom, o jakou práci se jedná. V případě, který teď hýbe americkou společností, kdy ředitel CIA Petraeus rezignoval kvůli odhalené nevěře, pozice vyžadovala, aby dotyčný z bezpečnostních důvodů oznamoval všechny svoje vztahy. Nejde ani tak o nevěru jako o možné odhalení citlivých informací týkajících se bezpečnosti země.

06 best foto archiv R47 2012 • Autor: Respekt
06 best foto archiv R47 2012 • Autor: Respekt

Erik Best

novinář

V americké politice velice záleží na tom, kdo nevěru páchá. V případě Davida Petraeuse hrála roli otázka národní bezpečnosti. Kdyby nebyl šéfem americké tajné služby, a tudíž potenciálním objektem vydírání, nebyl by na něj pravděpodobně vyvíjen velký tlak, aby odstoupil. Podobně politik či politička, kteří zakládají svoji reputaci na tradičních „rodinných hodnotách“, jsou posuzováni podle přísnějších morálních kritérií než ti, kdo taková očekávání nevyvolávají. Část médií je rovněž oproti dřívějšku ochotnější o tématu manželské nevěry veřejných činitelů informovat. John F. Kennedy by to dnes se zakrýváním svých milostných avantýr měl mnohem složitější, než tomu bylo před padesáti lety.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 47/2012 pod titulkem Anketa: Má se odcházet z veřejné funkce kvůli nevěře?