Lepší než sekačka
Pastevectví je jedno z nejstarších lidských povolání. Ovšem potkat pastevce se stádem ovcí a koz v Praze působí přece jen trochu anachronicky. "Je to řízená pastva, což je celkem věda, ne přežitek," namítá pastevec Tomáš Zděblo. Jeho stádo zrovna spásá těžko přístupné svahy na pražské Pusté vinici.
Jak se člověk stane pastevcem?
Náhodou. Jezdil jsem pár let po Evropě a dělal všechno možné: sklízel jablka v Tyrolech, stavěl ovčí ohrady po skotských horách… Pak jsem potkal v Izraeli jednoho z lidí, kteří tady pasení rozjížděli. Nápad využít ovce a kozy v těžko přístupných terénech vznikl už před více než deseti lety, kdy se nadšenci z Českého svazu ochránců přírody dohodli s pražským magistrátem. Když jsem se vrátil, vypadl jim tenkrát pasáček, já na pár dní zaskočil a už jsem u toho zůstal.
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].