Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bez Kalouska TOP 09 nepřežije

S poslancem Janem Farským o krajských volbách, krizi TOP09 a boji se skepsí.

48 B cudlin R43 2012 • Autor: Respekt
48 B cudlin R43 2012 • Autor: Respekt

TOP 09 propadla v krajských i senátních volbách. Jediný výrazný úspěch zaznamenali její koaliční partneři Starostové pro Liberecký kraj, kteří ovšem kandidovali samostatně. „Koaliční smlouva končí na konci letošního roku,“ říká jejich člen a starosta Semil Jan Farský. „Spolupráce topky a Starostů už od prvního ledna nemusí existovat.“

48 A cudlin R43 2012 • Autor: Respekt
48 A cudlin R43 2012 • Autor: Respekt

Chcete být ještě v politice?

Pořád mám na čem pracovat. V roce 2006 jsem do politiky vstoupil kvůli vnitřní naštvanosti, protože tady chci žít a zároveň se to v téhle zemi nevyvíjí způsobem, jakým bych si představoval. Chci být v politice ještě minimálně dva roky. Myslím tím v komunální politice, na radnici v Semilech.

K posledním krajským a senátním volbám nepřišlo skoro pět milionů lidí. Jak si to vysvětlujete? Příště byste kvůli tomu mohli z celostátní politiky zmizet.

Volební účast byla podobná jako v minulých volbách – kolem 38 procent. Spíš by mě tedy zajímalo, jestli a proč ty dvě pětiny lidí, kteří k volbám přišli, obměnily své názory. Já jsem ale špatný politický analytik, což doložím dvěma případy. V roce 2010 jsem bojoval za Starosty pro Liberecký kraj, abychom nešli do celostátní politiky. Tvrdě jsem se tehdy postavil proti spojení s TOP 09, protože jsme naši stranu dva roky předtím zakládali jako regionální sdružení a naším cílem bylo vyhrát regionální volby. Spojit se s Prahou pro mě v tu chvíli znamenalo „ušpinění se“. Mnohdy to tak být nemusí, ale na lidi to tak působí. A ve finále se můj názor ukázal jako špatný.

Podruhé jsem bojoval letos na jaře proti tomu, abychom se naopak od topky oddělili, protože jsem naše spojenectví vnímal jako manželství, to znamená být spolu v dobrém i ve zlém. V posledních volbách se však ukázalo, že ani to nebyl dobrý odhad, protože jsme většinou uspěli tam, kde jsme kandidovali samostatně. Tím se ovšem nechci vzdávat odpovědnosti za topku, v jejímž klubu sedím.

Právě. Ptám se vás na neúspěch v rámci vaší koalice s TOP 09.

S nikým z topky jsem o tom ještě nemluvil. Osobně si myslím, že důvodem je všeobecná naštvanost. Lidé jsou z politiky unavení, jsou unavení z toho, jak je nekonzistentní, chybí tady vize. A potom – i když se v posledních měsících začaly řešit korupční kauzy, nedokázali jsme lidi přesvědčit, že ze státní kasy neutíkají peníze. Chybělo mi tu razantní prohlášení premiéra nebo vrcholných politiků, kteří by při tom projevili důvěru v policii, státní zastupitelství a soudy, ve fungující právní stát. Namísto toho někteří z nich tyto složky právního státu zpochybnili. A to i ze strany opozice, jež mluvila o politické objednávce a manipulování státních zástupců. Podkopáváme tím důvěru v celý systém.


O jakých případech mluvíte, pokud jde o TOP 09?

O kauze nákupu letadel CASA. A v případě ČSSD o kauze hejtmanky Vaňhové v Ústeckém kraji. Podílíme se na tom všichni. Proto mají lidé pocit, že volby nic nezmění, protože „všichni politici jdou přece do voleb, aby si nahrabali“. A potom dají protestní hlas komunistům nebo v Libereckém kraji Starostům, protože se nám podařilo dát jim jasně čitelnou alternativu, kterou jsme budovali čtyři roky. Zároveň i v Libereckém kraji bylo dříve než ve zbytku republiky známé propojení byznysu a politiky, vzpomeňte si na kauzu Syner; to bylo v roce 2007. Později však došlo ke změně a dnes možná máme oproti jiným krajům náskok.

Jak ale příště přesvědčíte voliče, kteří k volebním urnám nepřišli?

Pro mě se svět nezhroutí, když tady nebudu sedět.

Pro vaše kolegy z TOP 09 možná ano.

Nebyl jsem na posledním místě kandidátky proto, že bych se nemohl dostat na první nebo na druhé místo, ale protože jsem jednoduše nechtěl. Nechtěl jsem do Poslanecké sněmovny, protože jsem to prostředí zažil a neměl jsem žádnou touhu strávit tam čtyři roky. Nezúčastnil jsem se ani žádného mítinku, a to nejen kvůli tomu, že jsem tou dobou ležel v nemocnici s roztříštěnými stehenními kostmi. Chtěl jsem být starostou v Semilech.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].