Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: M & M

Dnes už nikdo nemůže pochybovat o tom, že se v Česku něco mění. Policie vyšetřuje členy vlády, náměstky ministrů, hejtmany, starosty, úředníky či samotné policisty. Státní zástupci najednou nejsou brzdou, ale naopak motorem vyšetřování. Minulý týden vyvolala velký rozruch informace, že byl zadržen někdejší neformální poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, protože si měl říct o peníze při vyjednávání o nákupu transportérů Pandur.

Po rychlém vzrušení, že spravedlnost jednou najde všechny, přišla vlna skepse, protože Dalík nebyl vzat do vazby. Podle soudu není pravděpodobné, že by utekl či ovlivňoval svědky. Nezní to moc důvěryhodně, ale je třeba to respektovat, protože zatím neznáme všechny detaily. Marek Dalík je stále nevinný muž, kterému se nic neprokázalo, například na rozdíl od Davida Ratha nebyl zadržen při přebírání peněz.

Každopádně pocit beznaděje není namístě. Neuvalení vazby neznamená konec vyšetřování. Dnes už lze věřit tomu, že státní zástupci a policie udělají maximum pro to, aby dokázali, že nemluví do větru. Neudělení vazby možná spíš ještě zvýší snahu dokázat, že vyšetřovatelé a státní zástupci vědí, co činí (viz článek o vyšetřování Marka Dalíka str. 24–26).

Touha vidět provinilé za katrem je přirozená a logická. Je nicméně třeba se připravit na to, že ne vždy se to podaří. Zejména zpětné vyšetřování kauz je pokaždé náročné.

Už dnes se však díky sesbíraným informacím dozvídáme další detaily ze světa důvěrníků českých premiérů. Tak jako měl Mirek Topolánek Marka Dalíka, měl Miloš Zeman Miroslava Šloufa. Tedy lidi bez mandátu, přesto zasahující do všemožných koutů státu. Od veřejných zakázek až po politiku. Je v této souvislosti ironií, že lidé na sociálních sítích by nejraději Dalíka ukřižovali, ale jedním dechem dodávají, že chtějí Zemana se Šloufem na Hradě. A to je přitom Dalík vedle Šloufa neškodným kamínkem v botě.

Závěrem ještě jedna novinka. V redakci jsme byli dlouhodobě přesvědčeni, že vedle týdeníku Respekt tu ke čtení ještě něco chybí. Časopis, který by neřešil politická či ekonomická témata, ale stejně by stálo za to ho číst. Časopis, který hezky vypadá, ale není podbízivý. Společenský časopis, který nepovažuje čtenáře za hlupáka. Proto jsme připravili novinku: měsíčník Bel Mondo.

Texty jsou například o tom, jak zachránit Benátky; proč dávají lidé přednost černé barvě při oblékání; o neobvyklém přátelství dvou válečných hrdinů Jaroslava Klemeše (90) a Miloše Prášila (36); rozhovor s M. Kocábem a M. Pavlíčkem o obnovení Pražského výběru. Část textů je psána zdejšími autory, část pak přebírána ze světových časopisů. Doufáme, že pro některé z vás se Bel Mondo stane vítaným doplňkem k Respektu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].