Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hop nebo top

TOP 09 radí: Jak rychle zničit svou stranu

Ministr financí Miroslav Kalousek. • Autor: HN, René Volfík
Ministr financí Miroslav Kalousek. • Autor: HN, René Volfík

Není to tak dlouho, co se Miroslav Kalousek v médiích opakovaně chlubil: „Spoustě lidem vadí, že TOP 09 je jediná strana, která není postižena skandály.“ Pak se objevily problematické informace na tehdejšího ministra kultury Jiřího ­Bessera, následně se provalila kauza CASA, do níž se zapletla Vlasta Parkanová, a nyní musel odejít kvůli možné korupci svých nejbližších spolupracovníků ministr práce Jaromír Drábek. A to nemluvě o skandálech a arogantním chování samotného Miroslava Kalouska. Představitelé TOP 09 zřejmě někde našli a zhlédli instruktážní video někdejší Unie svobody: Jak rychle a definitivně zničit politickou stranu.

Rychlý konec

Česká politická scéna je neduživá. Všichni to vědí, ale nikdo zatím netuší, jak ji oživit. Velké strany (ODS a ČSSD) stále více postrádají ideje a čím dál častěji dávají přednost lokálním zájmům svých členů. Nelze se proto divit, že voliči hledají nové projekty. Přesně na míru této poptávce vznikl na pravici projekt jménem TOP 09. Zdá se ale, že se vydává stejnou cestou jako jeho předchůdci ODA, Unie svobody či Čtyřkoalice. Tedy cestou rychlého konce.

Znovu se ukazuje, že některé věci prostě nelze ošálit. Rychle vzniklé strany mohou získat okamžitou přízeň voličů, protože ti zoufale hledají něco, za co by se nemuseli stydět. Jenže po rychlém vzestupu přicházejí rychle problémy. Kde má strana během několika měsíců najít dostatek dobrých kandidátů do sněmovny, Senátu, obcí, měst či krajů? Kde najít dostatek expertů, aby se rozhodovala správně? Kde najít finance, aby se to všechno zaplatilo?

TOP 09 tak momentálně nedohání jen skandály, nýbrž i její vnitřní nevyzrálost. Malý počet členů způsobil fatální nedostatek lidí, kteří by se chtěli podílet na tolik potřebném zrání strany. V regionech se na mnoha místech vytvořily uzavřené skupinky členů, kteří bránili příchodu nových lidí, aby neohrozili jejich dosažené pozice. I v Praze se ukázalo, že jde vlastně o nečitelnou stranu, když se TOP 09 postavila proti očistě dopravního podniku, a dokonce začala vytlačovat svého lídra Zdeňka Tůmu, který s nimi nechtěl hrát podivné hry.

Podobně se krize projevila na ministerstvu kultury. Ano, TOP 09 tento post ponechala svému partnerovi, tedy Starostům a nezávislým (STAN), ale ostuda za neschopného Bessera i Hanákovou padá na stranu Karla Schwarzenberga.

Smith & Wesson

TOP 09 ani její předchůdkyně nebyly a nejsou horší než ODS. V mnoha ohledech byly a jsou naopak lepší. Tedy například liberálnější, otevřenější, více hájící lidské svobody, vstřícnější k životnímu prostředí či proevropštější. Dokonce i těch skandálů mají o něco méně. Přesto své problémy většinou nepřežily. Proč? Pokud strany vznikají na základě poptávky po slušnější politice, těžko lze očekávat trpělivost voličů. Ti se cítí podvedeni a už se dívají jinam. Po něčem novém a již z principu věci zase problematickém.

Jestli se Česko vyhne předčasným volbám, možná bude mít TOP 09 čas probrat se a začít na sobě pracovat. Volá po tom i stále více řadových členů strany, kteří nechtějí sledovat, jak začalo odpočítávání času zbývajícího do konce. Nebude to však vůbec snadné. Karel Schwarzenberg se chystá kandidovat na prezidenta, a když neuspěje, bude to prý brát jako konec své politické kariéry. Nahradit by ho chtěl problémy a skandály zavalený Miroslav Kalousek. Pokud to udělá, bude to s největší pravděpodobností fungovat stejně, jako když přiložíte Smith & Wesson 5008 k hlavě a zmáčknete spoušť. Jinými slovy, druhá šance už nepřijde. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2012 pod titulkem Hop nebo top