Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

ŠANCE NA TRANSPLANTACE

RESPEKT 36/2012

Článek se zabývá velmi důležitým tématem jak pro odborníky transplantology, tak pro širokou veřejnost – alokacemi orgánů.

Velmi si cením zájmu o tuto oblast medicíny, nicméně nemohu souhlasit s tvrzením, že lékaři upřednostňují mladé pacienty před seniory. Pacient, kterému byla po sedmdesátce transplantována ledvina, není ojedinělý a konkrétně v šesti transplantačních centrech České republiky byly provedeny transplantace ledvin 1240 nemocným starším 60 let, z nichž bylo 119 starších sedmdesáti let. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že s rostoucím věkem se zvyšuje výskyt dalších onemocnění, jako jsou například kardiovaskulární nemoci, cukrovka a nádorová onemocnění, a ne všichni nemocní se selháním ledvin mohou transplantaci podstoupit. Právě pro přidružená závažná onemocnění by transplantace pro některé pacienty představovala neúnosné riziko a dialýza je pro ně z hlediska krátkodobého i dlouhodobého přežití výhodnější.

V současné době hlavním a již dlouhodobým problémem transplantologie je nedostatek dárců orgánů k transplantacím a na transplantace jako na záchranu života čeká stále více nemocných. Jakákoli vážně míněná osvěta a poctivě napsaný článek je pro pacienty, odborníky i celou společnost velmi žádoucí. A samozřejmě důvěra ve správnost darování orgánů i důvěra ve spravedlivost jejich přidělování je pro všechny z nás zásadní.

MUDr. Eva Pokorná, CSc., předsedkyně České transplantační společnosti

KOLIK STOJÍ PREZIDENT

RESPEKT 37/2012

Se zájmem jsem očekával, v jakém duchu napíšete článek o financování prezidentské kampaně Miloše Zemana. Jsem nepříjemně překvapen, že ačkoli dokola propojení Lukoilu a ruských zájmů s Milošem Zemanem vyvracíme, píší redaktoři Respektu stále to stejné. Nechci být paranoidní jako někteří politici, zároveň však nejsem naivní. A umím analyzovat článek, který vnucuje čtenářům propojení „prokremelského“ Lukoilu s prezidentským kandidátem tak vehementně, že by tomu málokdo nevěřil. To vše navíc podpořené tvrzením o zprávě tajných služeb a bezpečnostním riziku pro stát. A už jsme u jména, které je klíčovým pro všechny tyto články. Karel Schwarzenberg. Je veřejně známé, že majitelem Respektu je Zdeněk Bakala, který se zase netají podporou tohoto prezidentského kandidáta. Myslím, že to je pádný důvod, proč psát proti Miloši Zemanovi.

Martin Nejedlý, místopředseda SPOZ

ČEŠI V ASADOVÝCH SLUŽBÁCH

RESPEKT 38–39/2012

Česká velvyslankyně v Sýrii paní Eva Filipi mluví o brutálním zneužití její ochoty převzít od studentů plaketu Damašské brány. Tento akt byl později prezentován syrskou státní agenturou SANA jako ocenění za chápavý „český postoj k Sýrii“. Samozřejmě, tradičně proruský postoj českého prezidenta by mohl být interpretován tak, že ČR je na straně brutálního režimu Bašára Asada, což naštěstí není oficiální pozice české vlády.

Ovšem z naší práce v Organizaci pro pomoc uprchlíkům, tj. od samotných syrských uprchlíků, víme, že paní Filipi velmi dlouho i v době probíhajících bojů a vražd civilních syrských obyvatel tvrdila, že situace v zemi je pokojná, a dokonce telefonicky odrazovala představitele syrské opozice v ČR od účasti na demonstracích před syrskou ambasádou v Praze, kterých jsme se několikrát spolu se Syřany také zúčastnili. Na druhou stranu české velvyslanectví v Damašku vydalo i v době probíhajících bojů některým Syřanům vstupní víza do ČR a tím jim pomohlo uniknout z tohoto konfliktu. Za to patří českým úředníkům dík.

Martin Rozumek, Organizace pro pomoc uprchlíkům

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].