Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Který ze sociálnědemokratických hejtmanů nejlépe vedl svůj kraj?

06 zverina archiv R41 2012 • Autor: Respekt
06 zverina archiv R41 2012 • Autor: Respekt

Martin Zvěřina

Lidové noviny

Jeden z hejtmanů je bezpochyby nejlepší, ale netroufám si to posuzovat. Mám bezprostřední zkušenost jen z Ústeckého a Středočeského kraje a tady se můžeme dohadovat spíš o tom, kdo byl nejhorší. Krajské reprezentace jsou přímým vyvrácením teze, že krajská či komunální politika je (má být) věcnější, méně politická než celostátní. Za poslední dvě volební období se krajské politické špičky pouze proměnily v maximálně cynické distributory peněz. Právě absence priorit, hodnot či, chcete-li, jakéhokoli politického hlediska z krajských politiků udělala nedůvěryhodnou polokriminální strukturu, která když nemá co utrácet, nemá ani co nabídnout. Očekávám, že vládnoucí strany v krajích zaznamenají propad proti minulým volbám.



06 pehe michaela danelova R41 2012 • Autor: Respekt
06 pehe michaela danelova R41 2012 • Autor: Respekt

Jiří Pehe

think tank CESTA

Na to neexistuje žádná objektivní odpověď, ta by se spíš našla na otázku, kdo selhal. Ten sedí už pět měsíců ve vazební věznici v Litoměřicích. O úspěšnosti hejtmanů rozhodnou voliči, kteří v krajích žijí, ale i tohle měřítko je relativní. Vzhledem k tomu, že kraje mají jen omezené pravomoci a že například možnosti jejich financování do velké míry určuje centrální politika, neexistuje u nás nic takového jako vskutku autonomní krajská politika. Navíc, ať se nám to líbí nebo ne, mnoho lidí bere krajské volby jako možnost vyjádřit v poločase názor na vládu. A mají svým způsobem pravdu, protože například kraje s největšími sociálními problémy, je mají do velké míry zásluhou centrální politiky.

06 eichler archiv R41 2012 • Autor: Respekt
06 eichler archiv R41 2012 • Autor: Respekt

Pavel Eichler

Deník Referendum

Hejtmani vedli dobře ty kraje, ve kterých obyvatelé poznali změnu oproti předchozím čtyřem rokům. A ve kterých by ji, ideálně, uměli popsat. Osobně si zaslouží jmenovat hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Mimo jiné za to, že dva roky řídí Asociaci krajských nemocnic. Díky ní kraje efektivněji brání privatizaci a rušení nemocniční péče – a tedy realizují program ČSSD. Pokud dnes kraje mají nejlépe fungující programy na čerpání prostředků z Evropské unie, je to také zásluha pardubického hejtmana Radka Martínka. Evropskost odlišuje kraje od centrální vlády. Zmínku si pak zaslouží Milada Emmerová, i když už dnes hejtmankou není. Z jejích slov bylo vždy slyšet, že kraj řídí s citem pro samosprávu.

06 sochovsky archiv R41 2012 • Autor: Respekt
06 sochovsky archiv R41 2012 • Autor: Respekt

Vít Sochovský

Oživení.cz

Práci hejtmanů lze velmi těžko komplexně a objektivně zhodnotit. Pokud bych měl zvolit hejtmana, jehož kraj dosáhl nejlepších výsledků v námi provedené analýze transparentnosti krajů, byla by to Vysočina vedená panem Běhounkem, a to i přesto, že například v oblasti hospodaření s majetkem zcela propadla. Tak trochu mezi slepými jednooký králem. Je ovšem na každém z nás, aby si stanovil témata, která považuje za důležitá, a zjistil, zda  v nich jeho kraj stále dokola neopakuje ty stejné chyby. Třeba se poprvé v krajských volbách dočkáme jiného výsledku než drtivého vítězství nejsilnější opoziční strany vyplývajícího z nespokojenosti se současnou vládou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2012 pod titulkem Anketa: Který ze sociálnědemokratických hejtmanů nejlépe vedl svůj kraj?