Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Třikrát Václav Klaus

Ilustrační foto • Autor: ČTK
Ilustrační foto • Autor: ČTK

Prezident Václav Klaus nám minulý týden sdělil tři zásadní věci. Zaprvé se označil za „staršího tatínka“ tuzemské politiky. Za druhé vůbec nic netuší o tom, co se děje v Sýrii, když dal za vzor řešení tamního konfliktu rozdělení Československa. A zatřetí kabinet Petra Nečase definitivně považuje za přežitý.

Ačkoli nejvíce svádí k analyzování výrok o přiznaném otcovství, přenecháme to raději odborníkům z katedry psychologie FF UK, kam toto téma patří. Výrok k Sýrii je sice ostudný, ale za našimi hranicemi mu naštěstí nikdo nevěnoval pozornost. Dejme proto větší prostor jeho třetímu poselství.

Václav Klaus vládě v krátké době vetoval hned tři zákony, jeden zcela zásadní – prováděcí zákon k důchodové reformě. Veto se sice dá přehlasovat 101 hlasy ve sněmovně, ale jak víme, poslanci z ODS blízcí Václavu Klausovi do toho nemají zrovna velkou chuť. Tím prezident posunul kabinet o notný kus blíž k jeho pádu, protože pokud není vláda schopná prosazovat základní normy (navíc s vlivem na rozpočet), ztrácí smysl.

Důchodová reforma sice není dobře připravena, ale jejímu prosazení měl prezident bránit v době, kdy se schvalovaly důležitější zákony s reformou spojené. Dnes je patrné, že cílem je něco jiného – oslabení vlády.

V minulých číslech Respektu jsme analyzovali, proč to Klaus dělá. Ve hře je dostavba Temelína, kterou by na rozdíl od vlády svěřil Rusům. Zároveň podporuje kandidaturu Miloše Zemana na post prezidenta a tomu nestabilní situace jedině prospěje. A v neposlední řadě jde také o ODS.

Často se spekuluje, jakou funkci bude chtít Klaus od příštího roku zastávat. Ale tady nejde o post, nýbrž především o vliv. A co by si Václav Klaus mohl přát více než mít „svého“ prezidenta Zemana a znovu poslušnou ODS?

Je zajímavé sledovat posuny v této straně. Nečas díky Klausovi slábne a stále častěji se proti němu v ODS ozývají hlasy. Do popředí se navíc ve straně už delší dobu posouvají politici bez silnějších názorů a idejí, kteří jsou fascinováni Klausem, který je na rozdíl od nich má. Proto je pak stoprocentně přijímají za své. Jejich lídrem se postupně stává ministr Martin Kuba. Je jen otázka času, kdy půjde ostych stranou. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].