Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Tajemná síla Jany Vaňhové

Co se skrývá za největší záhadou krajských voleb

36 y R40 2012 • Autor: Respekt
36 y R40 2012 • Autor: Respekt

Jak se jmenuje největší záhada nadcházejících krajských voleb? Jana Vaňhová. A co je na těchto dvou slovech tak záhadného? Síla, která dosavadní severočeskou hejtmanku žene nahoru. O pozici šéfky ústeckého regionu se totiž opět uchází žena, během jejíž vlády sevřelo kraj spolčení regionálních politiků a firem, které postupně v předražených zakázkách mělo připravit erár o desítky milionů.

Záhada je umocněná čerstvým zjištěním, že policie zatkla jejího náměstka Pavla Koudu. Impulzem je podezření z machinací s evropskými penězi a policisté se v této souvislosti zabývají i rolí samotné hejtmanky. Kandidatura Jany Vaňhové ale zatím vypadá neotřesitelně. A to i přesto, že její domovská ČSSD už kvůli podobným stínům nenasadila do krajských voleb nejen evidentně padlého středočeského lídra Davida Ratha, ale i jeho kolegu ze severní Moravy Jaroslava Palase.

Domluveno předem

Tuhle ženu s planoucímpřelivem, která na všechny strany rozdává úsměvy a dokáže dlouho mluvit spatra, lze v davu jen těžko přehlédnout. Na mítincích se mezi voliči pohybuje jako ryba ve vodě a stejně je tomu i teď v severočeském Duchově. Na historickém náměstí za zády se stranickým autem oblepeným předvolebními slogany právě před skupinkou náhodných posluchačů v rychlém tempu vypočítává, co vše v kraji dokázala, a slibuje, co bude následovat. Od stavby nových sociálních ústavů a škol přes zlepšení životního prostředí až po větší bezpečnost.

Sebevědomí hejtmanku neopouští ani ve chvíli, kdy začnou padat dotazy na korupční podezření, která se již několik týdnů vznášejí nad krajem a jí reprezentovanou vládou. „Budoucnosti se nebojím, protože jsem nic neudělala,“ říká hejtmanka. Podle informací Respektu je přitom tato žena i někteří její spolupracovníci v současnosti v hledáčku dvou specializovaných policejních složek. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) již několik měsíců rozplétá chobotnici, v níž krajští politici a vlivní úředníci posílali evropské dotace na rozvoj regionu dopředu vytipovaným firmám na předražené projekty a část zbytečně vyplacených peněz se jim měla vracet zpátky ve formě úplatků.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].