Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Měla by vláda odškodnit firmy, které finančně poškodila částečná prohibice?

06 bernard archiv R40 2012 • Autor: Respekt
06 bernard archiv R40 2012 • Autor: Respekt

Stanislav Bernard

majitel pivovaru

Ano, jednoznačně. Míra ignorance úředníků vrchovatě přetekla. Co dělaly celní správa a policie proti černému trhu s pančovaným alkoholem spoustu let až dodnes? Víceméně nic, pouze mlčky přihlížely, jak se ve spoustě tržnic, stánků a dalších míst prodává, a pokud by nedošlo k tragédii tohoto rozsahu, dokázaly by mlčky přihlížet další roky. Je víc než pravděpodobné, že zdaleka nešlo jen o „malé ryby“ míchající kdesi v garážích černý alkohol. Zcela jistě v celém systému hrála svou roli korupce těch, kteří celý systém dlouhá léta kryli. Jak k tomu přijdou výrobci značkového tvrdého alkoholu? Jak je možné, že se ochranné kolky nedistribuují za cenu již obsahující  hodnotu spotřební daně?  Poškození zasáhlo spoustu lidí, kteří s pančováním alkoholu neměli vůbec nic společného, a zavedené opatření je často dostalo do obrovských problémů.  A to nemluvím o poškození jména producentů alkoholu v zahraničí, o ztížení exportních možností.



06 mertlik archiv R40 2012 • Autor: Respekt
06 mertlik archiv R40 2012 • Autor: Respekt

Pavel Mertlík

rektor Bankovního institutu vysoké školy

Neměla. Vláda vyhlásila cosi jako výjimečný stav v reakci na mimořádnou událost velkého rozsahu, jíž bezesporu je  ohrožení velké skupiny obyvatel (potenciálně podle informací policie přinejmenším desítek tisíc osob) organizovaným zločinem. Takové události jsou toho druhu jako přírodní katastrofy velkého rozsahu, války či jiný zásah vyšší moci. Tím, kdo by měl poškozené firmy odškodnit, jsou pachatelé, tj. zločinci, kteří  celou situaci obecného ohrožení způsobili. Ti na to sice nemají dostatečné prostředky, ale přesto jistě mají nezanedbatelný majetek, navíc přinejmenším zčásti pocházející z organizovaného zločinu, takže exekuce jejich veškerého majetku a všech budoucích příjmů až do konce života by jistě byla pěkným doplňkem k trestu, který je čeká.

06 jiri jirka archiv R40 2012 • Autor: Respekt
06 jiri jirka archiv R40 2012 • Autor: Respekt

Jiří Jirka

náměstek ministra průmyslu a obchodu

Rozhodně bych nemluvil o odškodnění, zejména proto, že se jednalo o skutečně mimořádnou situaci. Předpokládáme také, že trh se poměrně rychle nastartuje a většina ztrát z minulých dnů se z velké části srovná. Debatovat lze spíše o návrzích na ales­poň částečné vrácení zaplacených nepřímých daní v případě alkoholu, který bude muset být v souladu s mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví zničen. Ovšem pouze v případě, že příslušný potravinářský podnik předloží odpovídající daňové doklady. K navržení takového řešení je však příslušné ministerstvo financí.

06 dvoracek • Autor: Respekt
06 dvoracek • Autor: Respekt

Pavel Dvořáček

generální ředitel a předseda představenstva R. Jelínek, a. s.

Vláda by jistě měla nahradit přímé náklady spojené se zavedením prohibice, například vrátit hodnotu kolků, které firmy nemohly aplikovat na láhve či které musely přelepit, dále náklady na přelepení těchto kolků či náklady na dodatečné rozbory. Největší škodou není jen možnost neprodávat, nerealizovat tržby, ale poškození důvěry renomovaných výrobců u zákazníků v ČR i v zahraničí. V obnovení této důvěry by se měla vláda  angažovat – ne z hlediska zvýšení spotřeby, ale z hlediska bezpečnosti pro spotřebitele! Co se týká škod z hlediska majitelů firem – to bude otázka pro jednotlivé společnosti a také manažery, aby jednali s péčí řádného hospodáře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2012 pod titulkem Anketa: Měla by vláda odškodnit firmy, které finančně poškodila částečná prohibice?