Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Malá revoluce na Kamýku

Manželé Ryvolovi spolu se sousedy zabránili vzniku motokrosové dráhy

Zasněžená Milešovka, zvolna plynoucí Labe a široké lány vinic – tak velkolepým pohledem z kuchyně se může kochat málokdo. Taky to byl právě on, kdo sem do Kamýku, údajně nejhezčí vsi Českého středohoří, mladé manžele před čtyřmi lety přivedl. To samozřejmě ještě netušili, že aby si ten ráj zachovali, čeká je boj s radnicí, budou muset strávit stovky hodin studiem zákonů a poprvé v životě pořídí mediální kampaň.

„Jen dva týdny poté, co jsme tu koupili domek, nám sousedi jen tak mezi řečí povídají: ,A co ty motorky, to vám nevadí?“ vzpomíná dnes psycholožka Ester, jak s manželem zjistili, že pět minut chůze od jejich nového domova má vyrůst motokrosové centrum. „Vůbec nás nenapadlo podívat se do územního plánu, ten areál měl mít 11 hektarů,“ doplňuje její muž Jakub. Ryvolovi si představili hluk, který se ponese údolím, pach benzinu a prach a rozhodli se, že tomu buď zamezí, nebo se budou muset odstěhovat.

Jedno slovo ven

Když tři roky před příchodem Jakuba a Ester kamýčtí zastupitelé odhlasovali, že si vedle vesnice může starostova soukromá firma postavit motokrosové centrum, nepovažoval to nikdo za drama. Karel Kučera ves řídil dlouhá léta a zastupitelé i místní s ním nechtěli žádný spor; pokud někdo byl proti, spoléhal tiše na to, žedráhu nakonec stopnou „ochranáři“ (Kamýk leží v chráněné krajinné oblasti.) S tím se ale Ryvolovi nechtěli spokojit a začali se ptát sousedů i na úřadech, co je třeba udělat, aby dráha nevznikla.

Několik nespokojených občanů Kamýku a okolních vesnic, kam by hluk také doléhal, založilo kvůli areálu už před časemsdružení NeMo (Ne Motorkám) a vytrvale obesílalo úřady s dotazy a stížnostmi – bez výsledku. „Upozornili ale úřady na problém a tím nám všem prošlapali cestu,“ vzpomíná dvojice, která se rozhodla vsadit spíš na osobní návštěvy. Absolvovali mnohakolový maraton na odboru životního prostředí a stavebním úřadě v Litoměřicích, pod něž Kamýk spadá, i správě CHKO. „Úředníci nás sami varovali, že jak je jednou něco takového v územním plánu, je velká šance, že ta dráha projde,“ říká Jakub Ryvola. Oni i ochránci zároveň ale trvali na tom, že jediný, kdo mohl v této fázi výstavbu dráhy stoprocentně zvrátit, bylo kamýcké zastupitelstvo. „Klíčový krok nám poradili na stavebním úřadě – abychom na radnici podali žádost o změnu územního plánu, aby z něj bylo vyňato slovo ,motokros‘,“ vzpomíná mladý grafik.

Spolu se spojenci z NeMo manželé žádost osobně donesli na zastupitelstvo a pak se pustili do boje o veřejné mínění – většina místních stále nevěděla, co stavba jejich životu opravdu přinese a jak reálný vznik „centra“ je. Manželé a NeMo sepsali hrozící dopady jako permanentní hluk, prach a pokles cen nemovitostí, roznesli dokument po okolí a protlačili informaci do regionálních médií. Zároveň začali obcházet jednotlivé zastupitele.

Po pětiměsíčním úsilí se dostavil výsledek: kamýčtí reprezentanti odhlasovali změnu územního plánu a odvolali starostu, který změnu odmítl podpořit. Na jednání, kde byl Karel Kučera odvolán, praskal obecní úřad ve švech. „Lidi naštvalo, že si chtěl na jejich úkor přilepšit. Spousta lidí tam řekla poprvé veřejně svůj názor, třesoucím se hlasem si začali vyříkávat staré spory. Přišlo mi, jako by na Kamýk přišla opožděná revoluce,“ líčí paní Ryvolová.

Celá akce měla ještě zajímavou dohru – na bývalého starostu bylo podáno trestní oznámení, že na svoji soukromou firmu nelegálně převedl pozemky na konci obce. V září Kučeru policie skutečně obvinila, že zpronevěřil 19 stavebních parcel v hodnotě 21 milionů korun, a čeká ho soud. 

V kuchyni s královským výhledem Ryvolovi připouští, že je celá zkušenost hodně naučila. Jakub pak úspěšně kandidoval do zastupitelstva, aby mohl ovlivňovat, co se v obci děje. Díky celé akci se prý také seznámili s lidmi v okolí. „Jak média pořád chrlí negativní zprávy, má člověk někdy pocit, že nemůže nic změnit. My jsme ale zažili, že když na to člověk není sám a s někým se spojí, jde to,“ říká paní Ryvolová. „Je to, jak říká dalajlama,“ doplňuje ji manžel, „modlitby někdy nestačí a je třeba něco udělat.“ 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2012 pod titulkem Malá revoluce na Kamýku