Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Pokud dojde k rozkolu mezi TOP 09 a ODS, měla by ČSSD vytvořit s TOP 09 proevropsky vstřícnou vládu? Nebo by měla raději vyčkat v opozici a do vlády vstoupit až po vyhraných volbách?

Lukáš Jelínek

politolog

Představa menšinové vlády ČSSD a TOP 09 je nereálná. Byla by zmítána řadou vnitřních rozporů a neměla by se ve sněmovně opřít o koho dalšího. A po smutné zkušenosti s přechodnou Fischerovou vládou, v níž zasedlo hned několik kontroverzních členů, se mi po případném pádu koalice ODS, TOP 09 a VV jako vůči voličům nejpoctivější řešení jeví brzké předčasné volby. Po nich, při sestavování příští vlády, by evropská agenda měla být jedním z hlavních koaličních tmelů. Již dnes ale nic nebrání vzniku aliance proevropských stran na parlamentní půdě. V minulých měsících však návrhy ČSSD na projednávání bodů věnovaných EU, jejím summitům a dalším otázkám zahraniční politiky TOP 09 často odmítala.

 

Ilona Švihlíková

ekonomka

ČSSD by si především měla uvědomit, že nelze protestovat proti „škrtací“ politice na národní úrovni, a totéž podporovat na úrovni nadnárodní. To je nekonzistentní postoj. Co to vůbec znamená „být proevropský“? Není to povrchní otázka? Není snad důležitější, jakou Evropu chceme mít? A pokud ČSSD hovoří o solidární Evropě, čeká snad, že toto s ní bude TOP 09 sdílet?  Myslím si, že hlavní aktéři počítají s předčasnými volbami na podzim, kdy se budou konat i volby krajské a senátní. V ČSSD jsou bezesporu proudy, kterým by spojení s TOP 09 vůbec nevadilo, ale v takovém případě by se sociální demokracie musela připravit na odliv voličů, kteří by nutně začali hledat alternativu.

 

Michaela Marksová-Tominová

stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti, ČSSD

Ne, to by určitě neměla a do voleb by měla zůstat v opozici. A to přesto, že politika orientovaná na Evropskou unii je pro ČSSD zásadní. Shoda s TOP 09 na proevropské politice je sice zajímavá, ale jinak si nedovedu společnou vládu představit. Pro sociální demokraty představuje proevropská politika nikoli rozvolnění, ale spíše prohloubení evropské integrace. Kromě toho je pro celou ČSSD i pro mě osobně velmi důležité například přijetí evropských sociálních standardů a ochrany práv pracujících lidí. A nějak jsem si nevšimla, že by zrovna tohle patřilo mezi priority topky. Také Kalouskova rovná daň a neexistující majetkové daně jsou pro nás naprosto neakceptovatelné.

 

Pavel Čižinský

Iniciativa ProAlt

Koalice mezi ČSSD a TOP 09 by měla být programově nemožná. Myslela-li ČSSD své sliby o zrušení reforem vážně, těžko může s M. Kalouskem vůbec jednat. A co vůbec znamená být proevropsky vstřícný? Znamená to podřizovat se finančním trhům a zrychlit utahování opasků v naději, že se ratingové agentury třeba na chvilku smilují? Pro nás je skutečná proevropskost obhajobou evropského modelu sociálního státu a snaha o ustavení demokratické suverenity nad bankami a burzami. První kroky záchrany EU by měly zahrnovat mimo jiné zrušení daňových rájů, zdanění finančních transakcí a zákaz daňového dumpingu, tedy harmonizaci přímých daní. A odpis nesplatitelných státních dluhů. Jenže mohlo by toto zajímat TOP 09?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2012 pod titulkem Anketa: Pokud dojde k rozkolu mezi TOP 09 a ODS, měla by ČSSD vytvořit s TOP 09 proevropsky vstřícnou vládu? Nebo by měla raději vyčkat v opozici a do vlády vstoupit až po vyhraných volbách?