Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Na vlky s esemeskou

Jak mohou mobilní technologie chránit zvířata

74 A R37 2012 • Autor: Respekt
74 A R37 2012 • Autor: Respekt

Švýcarským ovcím se daří skvěle. Nejen že mají čerstvé horské pastviny, ale pokud vycítí vlka, nemusejí se už pokoušet o marný úprk. Prostě pošlou textovou zprávu pastevci a ten se o nepohodlného narušitele rázně postará.

Obojek spásy

Švýcarsko má totiž v posledním období s vlčími útoky velké problémy, zejména u malých stád, jejichž majitelé si nemohou dovolit ovčáckého psa. Vlkům se v Evropě začíná dařit, což se ovcím ani jejich majitelům nelíbí. I když ovce před zuby nájezdníků, kteří sem chodí lovit z italské strany hranic, utečou, hrozí jim jiné nebezpečí – zatoulají se při útěku na kilometry daleko a ztratí se. Nyní by ale mohl pomoci speciální obojek, který pro ochranu stád vymyslel švýcarský biolog Jean-Marc Landry z výzkumné skupiny Kora.

Obojek pracuje na jednoduchém principu. Sleduje tepovou frekvenci, pracuje podobně jako senzory srdeční činnosti určené pro sportovce. Vyskočí-li tepová frekvence na určitou dobu nad určitou hranici, což v chování ovcí značí strach z přítomnosti predátora, kterého jsou schopny vycítit, obojek automaticky reaguje. Reakcí přitom může být například produkce hlasitého zvuku nebo vystříknutí chemikálie, která vlky odpuzuje. Zároveň je vyslána textová zpráva pastevci.

První prototypy se již testovaly na zkušebním stádu dvanácti ovcí. Jistým způsobem přispěl k testu i náš…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].