Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Plavte květináčem a nezapomeňte

V českých městech se prosazuje nový směr:
satirický aktivismus

38 magdalena havlova R35 2012 • Autor: Respekt
38 magdalena havlova R35 2012 • Autor: Respekt

Když pumpa začala pumpovat, ale voda ne a ne téct, padl na ně docela děs. Tři budoucí architekti tu chvíli – byl pátek, čtyři hodiny ráno – popisují jako jednu z nejpitomějších ve svém životě. Celou noc nespali, aby dotáhli všechny technické detaily své akce, ale ve finále právě technika začala selhávat. Zapůjčená pumpa, která měla dotáhnout vodu z Vltavy do jednoho z obrovských betonových „květníků“ na nábřeží pražského Smíchova, z neznámých důvodů selhala a ani po třech hodinách intenzivního snažení se nepodařilo betonové nádoby naplnit.

V tu chvíli se třem vyčerpaným mladým mužům zdálo, že z ohlášeného happeningu namířeného proti absurdnímu projektu smíchovské radnice na „ozelenění“ čtvrti nebude nic. Po několika zoufalých telefonických konzultacích s kamarády techniky se ale přece jen podařilo zařízení rozběhnout, voda začala téct a odpolední koupání v jednom z obrovských betonových květináčů na rušné smíchovské ulici proběhlo ke spokojenosti a pobavení jeho autorů, čtyřiceti diváků, kolemjedoucích řidičů i smíchovských městských policistů. Večer už o akci informovaly zpravodajské weby a video z ní se začalo šířit na sociálních sítích. A budoucí architekti Jan Gašpárek, Jakub Kopecký a Petr Vacek jsou spokojení, že se jim vyvedl jejich záměr: bez naštvanosti upozornit na věc, která je přitom neskutečně štve.

 

A teď začít myslet

Vyzkoušeli si to už na škole, když se přihlásili do školní soutěže, ve které dostali za úkol zpříjemnit zanedbané kouty v centru Prahy. Místo toho, aby ve svých počítačích dávali dohromady vizualizace, jak by mohlo město vypadat lépe, rozhodli se pro jinou cestu. „Můžeme mít skvělé nápady, ale pokud o podobě města nezačnou přemýšlet sami jeho obyvatelé a nebudou vyžadovat změnu, tak je to jenom práce do šuplíku, kterou nikdo nepodpoří,“ vysvětluje Jan Gašpárek. Mladí muži tedy vsadili na formu, která se blížila spíš happeningu nebo umělecké instalaci útočící na pozornost obyvatel města. Soutěž tím sice nevyhráli, ale za své knihy visící na gumách k volné četbě při čekání na spoj v tramvajové zastávce Národní třída získali ocenění poroty. To je povzbudilo a hledali další příležitost. Smíchovský projekt na ozelenění ulic pomocí stromů zasázených do 280 obrovských betonových květináčů, které stály dvacet milionů korun,zabírají místa na chodnících a v odbornících vzbuzují pochybnosti, zda v nich vůbec nějaké stromy přežijí, ji nabídl.

Pro celý projekt je charakteristické, že s ním radnice dopředu neseznámila ani obyvatele Smíchova, ani odbornou veřejnost. Firma KVS Projekt, která vymyslela, že čtvrť „ozelení“ právě obrovskými betonovými koryty, nemá vlastní internetové stránky a neuvádí na sebe ani žádný e-mailový či telefonický kontakt. Radnice na projekt sice získala dotaci z evropských fondů, ani po týdnu urgování však není schopna dodat k němu dokumentaci. „Stěhujeme se, úředníci nemají čas to dohledat, musíte nás pochopit,“ říká tiskový mluvčí radnice Luďek Sefzig. I bez dokumentace si ale smíchovští radní za projektem stojí. Stromy v květináčích mají snížit emise z rušného provozu, a všem kritikům nevzhledných hranolů proto zástupci Prahy 5 opakovaně doporučují počkat do konce září na výsledek, který je přesvědčí o správnosti celého snažení.

Podle mladých architektů, kteří proměnili jeden z „květníků“ v bazén, to však není ani trochu pravděpodobné. Radnice by podle nich měla „konečně začít přemýšlet o veřejném prostoru“ a co nejrychleji vypsat urbanistickou soutěž se zadáním, jak obří truhlíky proměnit v něco pro město smysluplného. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2012 pod titulkem Plavte květináčem a nezapomeňte