Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Víme, kudy to teče

Respekt 29/2012

Nemohu se ztotožnit s náhledem, který ve svém sloupku předestřel pan Švehla. Podle něj je výrok hamburského soudu, který přikázal zastavit prodej časopisu Titanic, v němž je na obálce pomočený a pokálený papež, útokem na svobodu slova. Lze sice – a to nezávisle na náboženském přesvědčení – pochopit, že papež je „veřejná postava“ a symbol, který takto musí ve jménu svobody projevu od svých kritiků skutečně mnohé snést, zároveň však nelze zapomínat, že je to i jedinečný a dnes žijící člověk (v tom bych viděl hlavní rozdíl oproti karikaturám namířeným proti dnes již historické postavě zakladatele islámu), který přece musí být ve své důstojnosti a osobnostních právech právním řádem chráněn.

Jinými slovy – pokud je tento starý muž zobrazován pomočený a pokálený, velmi zřetelně se tím naznačuje, že je to konkrétně zcela nemohoucí osoba, a v širším smyslu se tím uráží staří a nemocní lidé vůbec. Mám tedy za to, že v rozsudku hamburského soudu nebyla potlačena svoboda projevu, ale zcela nechutný a nevkusný bulvární útok na lidskou důstojnost, který navíc ve své cílené senzacechtivosti opírající se o překračování dnes už v podstatě neexistujících tabu jistě počítal i se zvýšeným ziskem z prodeje.

Radim Seltenreich

Paddleboarding v teorii

Respekt 28/2012

Kromě onoho rozměru, který viděla autorka na Lipně, má tato aktivita i jiné možnosti. Když jsem to uviděl poprvé, tak mi to taky připadalo pitomé. Ale když stojíte na prkně (rovnováha atd. jde zvládnout celkem rychle), tak tam naskočí pocit kluka (nevím, jaký je k tomu adekvátní pocit u dívky, ale nepochybuji, že existuje), který jede na ledové kře.

Prostě skvělé a není k tomu potřeba nikoho okolo. Jet takovou noční vyjížďku z Troje do Roztok, při úplňku, kdy z oparu nad hladinou vám chvílemi kouká jen hlava nebo v něm zmizíte úplně a kolem vás mizí a zase se objevují parťáci, kteří jedou s vámi… Nebo na Berounce za slunečného dne, chvíli plavete, chvíli jedete, chvíli ležíte na prkně a opalujete se. A navíc to funguje i kondičně a zpevňuje to svalstvo celého těla.

David Raab

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].