Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

O co jde v evropské smlouvě

Spor mezi ODS a TOP 09 na téma ratifikace nové evropské smlouvy, která se má týkat kontroly rozpočtů, se vyostřuje. Je proto užitečné vyjasnit si, o co vlastně jde – z hlediska institucí, smluv, suverenity, z hlediska ekonomické účelnosti a racionality.

Tak například kontrola českých veřejných rozpočtů zvenčí a otevřenost různým doporučením je věc zcela běžná, a to už od pádu železné opony, kdy české veřejné finance a státní rozpočty připomínkuje a zkoumá například Mezinárodní měnový fond. Od poloviny 90. let činí totéž každý rok také OECD, organizace ekonomicky nejvyspělejších zemí se sídlem v Paříži. A nakonec už přes šest let vývoj našich veřejných financí pečlivě sleduje taktéž Evropská komise. Možná to lecjaký politický a mediální ideolog neví, ale s Evropskou komisí je naše ministerstvo financí už deset let vlastně v permanentním spojení, má na to dokonce zvláštní oddělení a na druhé straně zase partnery z Bruselu, kteří to mají na starosti apod. Donedávna to nikomu vůbec nevadilo.

Jako příklad odstrašující ztráty suverenity bývá uváděn fakt, že Evropská komise bude přezkoumávat náš státní rozpočet předtím, než se o něm bude hlasovat v českém parlamentu. To už však bylo odsouhlaseno dávno, aniž by to Česku vadilo. Je to součástí změn, jimž se v& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].