Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Přáli byste si Jana Fischera za prezidenta?

Tomáš Němeček

novinář

Ne. Prezident by měl být srdnatý a to Jan Fischer bohužel není. Prezident by měl být inspirující a to Jan Fischer také není. Od českého prezidenta očekávám silný osobní příběh a ani ten Jan Fischer nemá. Pokud by nás ztroskotalo deset na pustém ostrově – Jan Fischer, Jan Švejnar, Miroslava Němcová, Tomio Okamura, Přemysl Sobotka, Václav Klaus, Miloš Zeman, Jiří Paroubek, vy a já –, pak ano, to bych chtěl za prezidenta Fischera. Ale pokud vybíráme z deseti milionů lidí, znám nejméně deset lepších kandidátů. Třeba jednu končící ústavní soudkyni.

 

Petruška Šustrová

novinářka

Na to se těžko odpovídá – záleželo by na tom, jaké by byly možnosti. V zásadě bych proti Janu Fischerovi nebyla, ovšem kdyby se objevil kandidát, který by se mi zamlouval víc, hlasovala bych pro něj.

 

 

Matěj Jungwirth

student mezinárodních vztahů, Beloit College, USA

Ne. Myslím, že Jan Fischer byl vcelku dobrým přechodným premiérem-úředníkem a jeho způsobu vystupování si vážím. Obávám se však, že jeho nebývalá popularita nesvědčila ani tak o podpoře jeho vlastních politických kroků a názorů jako o věčné voličské žízni po neokoukané nestranické tváři. Apolitičnost nemusí být u budoucího prezidenta nutně na obtíž, ale já sám budu volit případného kandidáta především pro jeho morální a názorovou integritu. Jan Fischer podle mého soudu není osobností, která by prezidentskému úřadu mohla vrátit tolik potřebnou úctu.

 

Saša Uhlová

novinářka

Představa Jana Fischera jako prezidenta mě rozhodně nijak neuráží, dokonce si umím představit, že bych mu v druhém kole prezidentské volby dala svůj hlas. K jeho pozitivům lze zařadit to, že by Českou republiku v zahraničí reprezentoval důstojně a že by patrně dokázal být nestranickým prezidentem, což by byla příjemná změna oproti současnosti. Nicméně mě ta představa také nijak zvlášť netěší. Překvapuje mne, že se zatím objevuje tak omezený počet možných kandidátů. Ideálně bych si na prezidentském postu představovala někoho, jako je Erazim Kohák nebo Eliška Wagnerová. Jako první krok bych tedy diskusi o kandidátech rozšířila o další jména.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2012 pod titulkem Anketa: Přáli byste si Jana Fischera za prezidenta?