Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Jak to bylo

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tento týdeník za třiadvacet let své existence přinesl řadu investigativních odhalení. Ať už se týkala nelegálního obchodování se zbraněmi, tunelování IPB či Komerční banky, podnikání tehdejšího premiéra Stanislava Grosse s majitelkou nevěstince, justiční mafie, uplácení ve Věcech veřejných či regionálních kmotrů. Každý takový případ s sebou nese riziko, že se hněv dotčených obrátí proti nám. Někdy to nebylo snadné, jako například v době opoziční smlouvy, kdy Miloš Zeman za celou vládu prohlásil, že náš list zažaluje, „aby konečně zanikl“. Což se mu nepovedlo.

Ještě se ale Respektu nestalo, aby byl obviněn členem vlády, že je součástí policejně-politicko-kmotrovského spiknutí. Nyní to prohlásil Miroslav Kalousek v reakci na naše odhalení, že bezprecedentně volal vyšetřovateli, který se zabývá podezřelým nákupem armádních letadel CASA. Policista telefon vnímal jako nátlak.

Ministr Kalousek poté několikrát prohlásil, že Respekt napsal nepravdy. Tak si to shrňme. Napsali jsme, že Kalousek volal vyšetřovali Jiřímu Mazánkovi, který hovor vnímal jako nátlak a sepsal o tom hlášení. Tuto informaci potvrdil dozorující státní zástupce Jan Kořán. Telefonát pak potvrdil i samotný Kalousek, ale s tím, že volal jen proto, aby vyšetřovatele informoval o zásadní novince ve vyšetřování. Tou novinkou bylo, že mu nepošle analýzu svého ministerstva.

Později ministr Kalousek přišel s tezí, že vlastně vyšetřovatel volal jemu. A že informace Respektu, že ministr nejdříve poslal SMS panu Mazánkovi s žádostí, aby se mu ozval (podepsal se „Váš klient Kalousek“), je nepravdivá: „Naprosto, naprosto vylučuji, že bych mu poslal SMS nebo že, že bych, že bych, naprosto vylučuji, že bych mu poslal tu SMS, o které mluví pan Kundra, navíc s tím infantilním podpisem. To skutečně vylučuji.“

Miroslav Kalousek také v televizi prohlásil, že „já jsem zvyklý lži říkat lež“. Chtěli jsme proto ověřit, jaká je skutečnost, a požádali jsme policejního prezidenta Petra Lessyho, aby potvrdil, či vyvrátil naši informaci. A zde je jeho odpověď: „Mohu potvrdit, že 20. 6. ve 13.10 přišla SMS z čísla, na které pak pan vyšetřovatel volal panu Kalouskovi. A potvrzuji, že vaše informace o jejím obsahu jsou správné.“

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2012 pod titulkem Editorial: Jak to bylo