Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Za méně přehmatů v politice a ve fotbale

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pozornost posledních týdnů je z logických důvodů upřena především na Davida Ratha. Politická odpovědnost je důležitá a veřejnost chce vědět, jak to bylo. Stejně důležitá je ale i odpovědnost byznysu. Tedy firem, které byly do podezřelých zakázek zapleteny. Podnikatelé často mimo záznam popisují, že je naprosto běžné, že ve svých plánech počítají až s desítkami procent z celkové sumy, která mají jít na úplatky.

Těžko hledat pochopení pro tuto údajnou „nevyhnutelnost“. Každopádně se stala evidentně hodně rozšířenou. Rýsuje se tu naděje, že i tomuto problému se budou vyšetřovatelé věnovat. Více najdete v článku Ondřeje Kundry na str. 19–22 ale také v rozhovoru Marka Švehly s předsedou sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou. Ten mimo jiné popisuje, proč byl Rath pro ČSSD důležitý: „Chtěl jsem, aby měla ve svém čele představitele, kteří budou schopni oslovovat jak umírněnější voliče, tak i naštvané voliče typu těch, které velmi dobře oslovoval David Rath. Radikální voliče, kteří by třeba jinak odešli volit komunistickou stranu. A kdyby David Rath nebyl mým spojencem, tak by byl prostě spojencem někoho jiného.“

V tomto čísle jsme se také rozhodli podívat na to, jak se žije rodině popálené Natálky. Její příběh vyvolal ve společnosti značné pobouření, ale po verdiktu nad útočníky pozornost opadla. Jak se tedy život rodiny za tu dobu změnil? A proč rodiče zatím Natálce neřekli, co se vlastně stalo? Více v článku Hany Čápové na str. 52–58.

Vzhledem k tomu, že se teď nějaký čas bude mluvit o fotbale (pro neinformované – začalo mistrovství Evropy ve fotbale), rozhodli jsme se připravit článek o tom, proč FIFA nechce na trávníky vpustit také digitální rozhodčí. Ale i tento odpor se začíná pomalu měnit. Viz článek na str. 71–73.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2012 pod titulkem Editorial: Za méně přehmatů v politice a ve fotbale