Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co máte rád/a na britské monarchii a co vám na ní naopak vadí?

06 colin jacobson danelova • Autor: Respekt
06 colin jacobson danelova • Autor: Respekt

Colin Jacobson

fotoeditor, kritik

Líbí se mi, že britská monarchie nemá žádnou politickou moc a nesnaží se ovlivnit politiku země. Královna je slušná a milá žena, ale nelíbí se mi hierarchická atmosféra, kterou podporují poradci. To se přelévá do celé společnosti a posiluje to směšné třídní rozdělení a třídní povědomí, které prostupuje britskou společností. Británie se nikdy nestane rovnostářskou společností, dokud monarchie zůstane ve své současné podobě. Ale potrvá dlouho, než Britové budou ochotní přijmout myšlenku republiky.



06 anthony lauder archiv si • Autor: Respekt
06 anthony lauder archiv si • Autor: Respekt

Anthony Lauder

programátor

Tady je moje odpověď: Abych řekl pravdu, nejsem typický britský vlastenec. Podle mého názoru královská rodina nemá žádnou skutečnou moc a během několika posledních desetiletí udělali docela trapné věci. Zdá se mi, že jejich hlavní hodnotou je, že američtí turisté je milují.

06 edward lucas cudlin R24 • Autor: Respekt
06 edward lucas cudlin R24 • Autor: Respekt

Edward Lucas

editor The Economist

Myslím, že monarchie Británii vyhovuje. Jako mnoho věcí v této zemi funguje lépe v praxi než v teorii. Dědičný princip vypadá směšně, ale kdyby byl monarcha špatný, tak bychom ho vyměnili.

06 irene dougherty archiv R • Autor: Respekt
06 irene dougherty archiv R • Autor: Respekt

Irene Dougherty

asistentka The School of Pharmacy, University of London

Královna dělá úžasnou práci a své roli obětovala život. Nastoupila k moci v době, kdy země byla úplně jiná než dnes. Její smysl pro odpovědnost je neuvěřitelný a velmi ji obdivuji. Současně si ale myslím, že monarchie je přežitou institucí a posiluje hierarchickou společnost. Myšlenka, že se lidé mohou narodit s bohatstvím a privilegiem, je přežitá, zvláště v tak pestré společnosti, jakou je dnešní Velká Británie. Neumím si představit, že tohle bude pokračovat po mnoho generací. Jsem si jistá, že královská rodina neví, jak žijí běžní lidé. Mají jiný pohled na svět, jsou odříznutí od řady problémů, kterým všichni musíme čelit. Musí si jich být více vědomi a integrovat se do společnosti. To by určitě zvýšilo popularitu královské rodiny. Současná oslava výročí byla skvělým PR cvičením, které pravděpodobně stálo daňové poplatníky obrovskou sumu peněz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2012 pod titulkem Anketa: Co máte rád/a na britské monarchii a co vám na ní naopak vadí?