Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Týden dobrých zpráv

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nestává se zrovna často, aby nějaký týden člověku utkvěl v hlavě jako týden dobrých zpráv. Pochopitelně se odehrála řada smutných či tragických událostí, ale přece jen toho pozitivního nebylo málo. Tak například poslanci z různých stran potvrdili, že práce policie je v případě kauzy Davida Ratha tak kvalitní, že nemají pochybnosti o potřebě vydat ho ke stíhání. Začali se také ozývat další lidé z různých konců republiky, že mohou doložit i jiné případy regionální korupce. K tématu viz článek str. 24.

Dále Nejvyšší soud přerušil trest Romanu Smetanovi, který kreslil na předvolební plakáty tykadla politikům. Soud jej poslal na sto dní do vězení, ale ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil oslovil Nejvyšší soud s otázkou, jestli lze vyjádření politického názoru vnímat jako klasický trestný čin. Soud pustil Smetanu z vězení domů do té doby, než o podnětu ministra rozhodne. Každopádně jak návrh ministra (a zároveň člena strany, jejíž plakáty Smetana poškozoval), tak i „předběžné“ rozhodnutí soudu ukazuje, že se v této zemi skutečně hledá spravedlnost.

Dobrou zprávou je také to, že se policii v Břeclavi podařilo vyvrátit pomluvu, že patnáctiletého Petra brutálně ztloukli Romové. Chlapec si informaci vymyslel, aby jej nepotrestala matka za to, že si vážná zranění způsobil sám při hře na balkonu. Tato lež málem spustila ve městě lynčování. Petrova matka Oksana Zhyvachivská se veřejně omluvila za to, že i ona šířila poplašnou zprávu. Média (mnohdy rovněž naskočila na protiromskou vlnu nebo ji nepřímo podporovala) se zatím většinou neomluvila, ale i to se pomaličku mění. Rozhovor s šéfredaktorem iDNES.cz Michalem Hanákem najdete na str. 43.

Nedávno jsme přinesli profil nevidomého právníka Čchen Kuang-čchenga, kterého v Číně věznili v domácím vězení, protože byl pro vládu nebezpečným aktivistou. Z vězení se mu podařilo uprchnout na americkou ambasádu, ale dál se nedostal. Vzdal se tedy úřadům a jeho osud se zdál být zpečetěn. Náš profil končil slovy: „Těsně před uzávěrkou tohoto vydání oznámilo čínské ministerstvo zahraničí, že pan Čchen může požádat o možnost studia v zahraničí. Návrh naznačuje ochotu k diplomatickému řešení, útěk z provincie Šan-tung však ještě evidentně není u konce.“ Nyní už u konce je.  Příběh aktivisty byl tak medializován, že jej nakonec úřady propustily, a dokonce mu umožnily i s rodinou vycestovat do USA. Jen více takových zpráv.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2012 pod titulkem Editorial: Týden dobrých zpráv