Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vězeň ve Sněmovní

Při Rathově obhajobě před poslanci jde o dva veřejné zájmy

10 01 rath jaros • Autor: Respekt
10 01 rath jaros • Autor: Respekt

Lámaly si s tím hlavu desítky právníků a nemohly se dohodnout. Má David Rath jako přísně střežený chovanec vazební věznice v Litoměřicích právo účastnit se jednání parlamentu, kde se bude jednat o jeho zbavení imunity? Okresní soud v Ústní nad Labem nakonec rozhodl, že ano. Politická otázka jde ale ještě o kus dál: kam až mají poslanci zajít, aby mu takovou účast umožnili?

Podle ústavy má Rath právo být vyslechnut imunitním výborem sněmovny. To by se teoreticky mohlo odehrát i mimo její budovu – přímo v litoměřické věznici nebo prostřednictvím telemostu. Poslanci se sice koncem minulého týdne tvářili, že cesta do věznice nepřipadá v úvahu, mělo by však jít pouze o nastavení priorit a překonání vlastní pohodlnosti či důležitosti. Nakonec ale po výnosu soudu zřejmě Rath pojede do Prahy.

V celém případu existují dva veřejné zájmy. Jedním je dát poslanci prostor k vlastní obhajobě při debatě o imunitě. Je tu však i druhý veřejný zájem – nemařit vyšetření případu podezření z korupce a zneužití politické moci, jehož společenská nebezpečnost je zjevná. Rathova cesta do sněmovny vrchovatě naplňuje první veřejný zájem, co ale ten druhý? Co když se poslanec-vězeň pokusí ve sněmovně kontaktovat své dosud skryté komplice? Co když se bude snažit ovlivnit svědky? A co když se pokusí utéct? Bude moct ozbrojená vězeňská stráž všude vězně následovat? A co se stane, jestliže Rath znenadání zamíří k někomu z kolegů a začne s ním rozmlouvat? Bude mít vězeňská stráž dostatečné podmínky k zásahu v nepřehledné budově, kde jistě budou lidé snažící se nějak svému kolegovi a kamarádovi pomoc?

Nemá cenu dělat z Rathovy cesty do parlamentu kovbojku, také bychom ovšem neměli ve vztahu k poslaneckému mandátu trpět přehnanou úzkostí, nebo dokonce nějakým jeho zbožštěním. Zatčenému poslanci je třeba umožnit vyjádření, podle soudu i účast na jednání. Vedení parlamentu by se ale nemělo zdráhat nastavit co nejpřísnější podmínky Rathova pohybu po sněmovně a maximálně spolupracovat s vězeňskou stráží. Pořád totiž platí, že v principu by poslanci kromě výkonu svého mandátu neměli mít privilegia, o nichž si běžní lidé, na něž dopadne ruka zákona, mohou nechat jen zdát. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2012 pod titulkem Vězeň ve Sněmovní