Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Republikáni volí Obamu

Rozjezd primárních voleb v Iowě ukázal sílu ultrakonzervativců

Když Respekt připravoval před Vánoci článek o předvolební kampani amerických republikánů, jméno Rick Santorum se v něm vůbec neobjevilo. Byla to vědomá volba, bývalý senátor státu Pensylvánie se se čtyřmi procenty preferencí dělil dlouhé měsíce o poslední místo pelotonu s bývalým velvyslancem Obamovy administrativy v Číně Jonem Huntsmanem. Pak se ale stal zázrak a Rick Santorum to během deseti dnů dotáhl z chvostu do samého čela. V úterních primárkách v Iowě prohrál s nejvážnějším kandidátem Mittem Romneym o pouhých osm hlasů a brousí si zuby na pokračování souboje.

Santorumův vzestup je na jedné straně příkladem toho, co je na systému amerických voleb sympatické. Do kampaně šel prakticky bez peněz, musel se obejít bez televizní reklamy i rozsáhlé sítě spolupracovníků. Maličkou Iowu zvládl jako pěšák, osobně navštívil několikrát všechny tamní volební okrsky a mluvilz očí do očí s každým, kdo o to měl zájem. Úspěch v Iowě mu může dodat impulz do další kampaně. Kdyby předvolební maraton začínal v lidnaté Floridě, neměl by outsider šanci.

Primárky ale mají také odvrácenou stranu. V Iowě žijí tři miliony lidí, v republikánských primárkách jich ale hlasovalo okolo 120 tisíc. Je jasné, že tento výsek populace nepředstavuje typické voliče, k primárkám chodí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].