Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Pepan ano, René ne

Jak česká policie rozumí heslu „Pomáhat a chránit“

Zdá se, že česká policejní mašina má vážné chyby. Tam, kde by nás měla chránit, často selhává. Jindy naopak její ruka dopadne na lidi, kteří chtějí jen svobodně projevit názor. Dva případy z poslední doby demonstrují udivujícím způsobem různý přístup.

Několik volání z utajeného čísla průvodčího Petra Procházku překvapilo. Právě ale kontroloval jízdenky někde na trase mezi Lysou nad Labem a Prahou a ve službě nebere telefon ani rodině. Až večer „na šatně“ se od kolegů dozvěděl, že ho sháněla „nymburská kriminálka“. „Kolegové se divili, co jsem provedl,“ říká Procházka. „Koukali na mě tak trochu podezíravě, když jsem říkal, že to opravdu netuším.“ Záhada se vyjasnila, až když se Procházkovi dovolal vedoucí územního odboru policie v Nymburce František Kuneš. Policie chtěla s průvodčím mluvit kvůli ohlášené demonstraci občanů, nespokojených s vedením města, která se měla druhý den (loni 21. prosince) konat pod okny radnice v Lysé nad Labem.

Demonstranti se svolávali na sociální síti Facebook a nešetřili nadsázkou. Pozvánku zdobil obrázek drsného mafiána s nápisem „Pepan lže. Pepan krade. Pryč s Pepanem!“. „Nelze tolerovat, aby Pepani nadále zůstávali na jakýchkoli postech,“ psalo se v ní. „Přijďte demonstrovat proti panování lhářů a& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].