Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Máj cyklolásky

76 sloupek City Velo R18 20 • Autor: Respekt
76 sloupek City Velo R18 20 • Autor: Respekt

Vítejte v našem májovém cyklookénku, kde půjde samozřejmě především o lásku. Ano, o lásku ke kolu.

Láska se plíží do srdce nenápadně, jak ví každý cyklista. Pak ale může člověka zbavit rozumu. To se pozná podle toho, že se dne 1. máje ocitne na úpatí Petřína a ze všech sil se snaží vyjet k soše romantického básníka Karla Hynka Máchy. Krátce před cílem jede už na nejlehčí převod, tzv. na kašpara, a dochází mu dech. Nepřestává však volat jméno svého nejmilejšího bicyklu: Jarmilo! (Hynku, Viléme!)

Teenageři se mu vysmívají a japonští turisté ho fotografují. My se mu však nesmějme. Jeho cit vzbudilo totiž něco zvláštního, nového, romantického. Je to kolo Jarmila a také kolo Vilém a kolo Hynek. Tato kola byla vyvinuta pro ježdění po Praze, mimo jiné na Petřín, a nově uvedena na cyklotrh minulý týden, aby se tak oslavil máj, měsíc lásky k cyklistice.

Konkrétně je vyvinul pražský propagátor cyklolásky Michal Křivohlávek ze sdružení Auto*Mat. Začalo to údajně již jednoho dne v roce 1997, kdy poprvé nasedá na starší favorit opatřený sedlem typu „štika“ stejně úzkým jako tvrdým a vyjíždí do pražských ulic. Snad právě štika způsobila, že své staré kolo začal obměňovat – sedlo vyměnil za polstrovanější, pneumatiky za masivnější a odpruženější, rám za bytelnější. Až z toho byl Hynek.

Je to kolo takzvaně hybridní, polovzpřímené, pro sport i do města, na Petřín i na magistrálu, do sucha i do deště, pro který má na řetězu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].