Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak Petr Nečas neřídí BIS

Názory premiéra na tajnou službu ohrožují bezpečnost státu

Premiér Petr Nečas nemluvil pravdu, když v rozhovoru pro Respekt před týdnem sdělil, že nemůže úkolovat BIS. Zkusme si teď nehrát se slovíčky, ale hledejme podstatu: on sice nemůže, ale po schválení vládou může. Značně zavádějící tvrzení tak názorně ukazuje, jak se premiér Nečas k práci tajné služby staví, co od ní očekává a jak ji hájí. Z jeho slov vniká vážné podezření, že BIS považuje za součást svých politických her. Že od ní očekává informace, které se mu jako premiérovi hodí k vládnutí, a nikoli k odhalování bezpečnostních rizik pro tuto zemi. Není to příjemné zjištění hlavně ve chvíli, kdy má BIS na krku případ Béma a Janouška.

Špioni a ekonomická bezpečnost

Premiér Nečas říká, že BIS je tu primárně k ochraně země před působením zahraničních špionážních služeb. Připouští, že mezi úkoly BIS patří i ochrana ekonomických zájmů země, ale jde prý o „službu sekundárního charakteru“. Ani toto premiérovo hodnocení práce BIS není přesné.

Zákon o BIS vymezuje obojí činnost na stejné úrovni. Znalci ale vědí, že v praxi funguje BIS naopak, než nám říká Nečas. Pokud jde o působení zahraničních tajných služeb, prim v Česku hrají ty z Ruska, Ukrajiny, Běloruska či Severní Koreje. Už je dávno pryč doba, kdy cizí rozvědčíci v Česku pátrali po vojenských tajemstvích nebo vědeckých objevech. Dnes je prvotním zájmem Rusů a dalších proniknout do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].