Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Je to fajn

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nestává se v Česku často, aby se shodli diváci a kritici na tom, že nějaká tuzemská komedie je povedená. Po dlouhé době se to podařilo filmu vycházejícímu z televizního seriálu Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. Když jsme v redakci vymýšleli titulek na obálku, rozhořela se debata o tom, co je vlastně dobrá česká komedie. Snažili jsme se vzpomenout si na nějakou povedenou současnou komedii, odpovědí však bylo především ticho. (Samozřejmě padaly poznámky o aktuální vládní krizi, ale i když se často odehrává v televizi, film to není. Zatím.) Pak jsme časové rozpětí rozšířili a námětů přibývalo. Tady je výsledek naší debaty:

Kouř

Limonádový Joe

Tajemný hrad v Karpatech

Adéla ještě nevečeřela

Samotáři

Na samotě u lesa

Jára Cimrman ležící, spící

Svatba jako řemen

U pokladny stál

Dědictví aneb Kurvahošigutntág 

Seznam samozřejmě nezahrnuje všechny návrhy a ani není reprezentativním vzorkem. Nad jistými filmy některým kolegům vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Jiní nedokázali pochopit, jak tu mohou chybět tak skvělé komedie jako například Kulový blesk či Vrať se do hrobu. Článek o stavu současné české komedie, který napsal Kamil Fila, najdete na str. 59–61.

V čísle mimo jiné najdete rozhovor se soudcem Janem Šottem, který rozhodoval v kauze Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Kolega Ondřej Kundra s ním hovořil více o stavu zdejší justice, nové generaci soudců či obrazu tuzemské politiky. Na otázku, proč česká justice většinou neumí odsoudit korupčníky, například odpovídá: „Já mám s touhle výtkou trochu problém, protože staví soudce a státní zástupce do situace, kdy by úspěchem soudního řízení bylo vždycky potrestání nebo odsouzení. Tady je ale nesmírně důležitá zásada presumpce neviny. Problém tedy vidím spíš v tom, že pakliže by justice fungovala transparentně a bylo by zcela jasné, proč státní zástupce žalobu nepodá nebo proč soudce rozhodl o zproštění obžaloby, pak by veřejnost přistupovala k justici s větší důvěrou. Špatné je, když veřejnost neví a nechápe, proč tyto kauzy vyšumí do ztracena.“

Závěrem ještě jedna informace. Respekt Vám dnes přináší nejen Kindle či iPad, ale nově ho můžete číst i na iPhonu. Věříme, že i tato služba zlepší váš komfort při čtení našeho časopisu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2012 pod titulkem Editorial: Je to fajn